Använder du ofta spisen? Upptäck ett bra sätt för att göra rent gallret och plattorna för att få dem som nya

av Titti Carlberg

27 December 2021

Använder du ofta spisen? Upptäck ett bra sätt för att göra rent gallret och plattorna för att få dem som nya
Advertisement

Det finns speciella tider på året eller speciella tillfällen då spisen kontinuerligt är i drift för att vi ska tillaga alla möjliga olika maträtter, och hur noggrann man än är är det oundvikligt att grillarna och plattorna blir fulla med en patina av mörk och klibbig smuts. Ju mer man skjuter upp rengöringen, desto svårare är det att få bort det där lagret av bränd smuts, och i fallet med brännare kan det leda till att gasspisen inte fungerar.

Så oavsett m det är en städning i rätt tid efter en intensiv användning eller en mer grundlig sådan efter att vi har slarvat med denna syssling för länge, så finns det gör-det-själv-medel som du kan använda utan att behöva ta till specifika rengöringsmedel. 

pixnio.com

pixnio.com

Marseilletvål och bikarbonat

 • 3 liter varmt vatten
 • 60 ml flytande Marseille tvål (eller 3 matskedar med vanliga tvålbitar)
 • 4 matskedar bikarbonat
 • en gammal tandborste eller en stålullssvamp

Så här gör du

 1. Stäng av spisen
 2. Ta bort gallret
 3. Fyll en balja (eller diskhon) med varmt vatten (du kan värma vattnet i mikrovågsungnen eller i en vattenkokare om du vill)
 4. Häll i tvålen och låt den smälta väl
 5. Tillsätt bikarbonat
 6. Blötlägg gallren och brännarna. Du kan använda två baljor om du tycker det blir lättare, eller till och med botten på badkaret men då måste du öka vattnet och mängden av tvål och bikarbonaten, så att gallren täcks helt av medlet.
 7. Låt det ligga i blöt i åtminstone 30 minuter
 8. För den slipande svampen eller borsten på hela gallret och brännarna. Om det fortfarande finns envisa fläckar (vanligtvis på gallret), skapa då en pasta med bikarbonat och vatten och gnugga på fläckarna för att få bort den feta smutsen
 9. Skölj noga med varmt vatten

Om du inte har gjort rent den på länge och smutsen på gallren sitter fast, kan du använda ammoniak.

Använd handskar och ansiktsmask och öppna ett fönster, häll ammoniaken i en sprayflask, det räcker med en 100 ml (eller en tom diskmedelsflaska). Ta en lufttät plastpåse, lägg gallret i den, spaya in ammoniaken väl och stäng påsen. Efter 5-10 minuter, alltid med handskar, ta ut gallret och gnugga med den mjuka sidan av disksvampen för att få bort smutsen, skölj sedan noga. Du kan se hur du ska göra i den här videon.

Vilken är din favoritmetod för att göra ren spisen?

Advertisement