Bleknar den svarta tvätten? Prova dessa enkla knep för att bevara mörka färger

av Titti Carlberg

29 December 2021

Bleknar den svarta tvätten? Prova dessa enkla knep för att bevara mörka färger
Advertisement

När vi väljer att köpa ett visst plagg eller underkläder i en mörk färg är det för att vi attraheras av den intensiva nyans, eller för att vi behöver ett plagg i just den färgen. Svart, blått, eller mörkbrunt är ofta bra färger att blanda bland våra kläder, och det är även en passande färg för hushållslinnet som anpassar sig till olika möbelstilar.

Men vad ska man göra när tygerna kommer ut mer och mer blekta efter tvätten? Du kan undvika den där vitaktiga patinan som intensifieras genom att ta till några gör-det-själv-medel.

Advertisement
Creativo

Creativo

Se upp för falska myter: det finns några huskurer som inte ger den effekten som man hoppas på. Salt, till exempel, fungerar inte för att behålla färgen på tygerna. Eller rättare sagt, det fungerade för många år sedan, då färgerna bestod av andra ämnen, men med de produkter som dagens industri använder idag, ger det inte samma effekt.

Tyvärr så räcker det inte heller med kaffe, det sägs att det räcker med att att hälla en kopp av denna dryck i trumman eller i tvättmaskinsfacket, men i själva verket fläckar det bara tygerna, speciellt i moderna tvättmaskiner som använder mindre vatten än vad de tidigare gjorde.

Vad ska vi använda oss av för att behålla de mörka färgerna intensiva?

  • Vit vinäger:kan fungera, men inte på siden eller syntetiska tyger som synligt kan skadas av det sura medlet. Faktum är att vinäger inte löser upp de avlagringar som orsakas av vanliga tvättmedel mellan fibrerna i tyget. Resultatet blir att färgerna blir mer levande (även i de lite mörkare och de helt svarta) även i mild tvätt, därför kan det vara bra att hälla i lite när du tvättar. Men om du använder vinäger i tvätten ska du inte använda blekmedelsbaserade produkter eftersom dessa interagerar med varandra och skapar giftiga ångor.
  • Vänd ut och in på kläderna: så att den synliga sidan utsätts för mindre friktion mot de andra plaggen, en process som ofta förstör och bleker.
  • Minska varven centrifugen där det är möjligt och överbelasta inte trumman med tvätt, alltid för att förhindra att plaggen gnuggas för mycket mot varandra.
  • Föredra låga temperaturer (max 30 eller 40 grader), som inte missfärgar plaggen. För att vara säker på att eventuella fläckar försvinner även vid en låg temperatur, förbehandla dem först individuellt med fläckborttagningsmedel, även ett gör-det-själv-medel.

Instruktionerna om att tvätta plaggen in- och utvändigt, använda låga temperaturer, undvika överbelastning av apparaten och centrifugera med för många varv gäller även för användningen av torktumlaren: det skulle faktiskt vara bättre om du kan torka dina mörka plagg naturligt, men om du använder tumlaren är det bra att inte stressa plaggen för mycket.

Vilket är ditt hemliga knep för att hålla mörka och svarta kläder mer levande?

Advertisement