Förvandla enkla plastflaskor till förtrollande sagohus: ta reda på hur du kan göra dem!

av Titti Carlberg

26 December 2021

Förvandla enkla plastflaskor till förtrollande sagohus: ta reda på hur du kan göra dem!
Advertisement

Från vattnet vi dricker varje dag till många drycker som vi har när det är fest, dryckerna i plastflaskor som vanligtvis konsumeras är många, så det är mycket troligt att vi fyller soppåsen med dem för att kasta bort dem. Och så finns det flaskorna med tvättmedel av alla de slag, som likt dryckesflaskorna faktiskt kan bli superkreativa föremål.

Med lite fantasi är det faktiskt möjligt att få små hus till älvor eller till och med hela magiska byar från de ofta använda flaskorna. Allt du behöver är en kniv och en sax (detta är en syssla för vuxna, som sedan när de är klara, barnen kan leka med) och klippa bort de delar som inte behövs, och sedan, om så önskas, kan du roa dig med modellera, klister och färger för att skapa magiska och fantastiska älvor.

Den här typen av projekt är förvisso lång men inte omöjlig. Du ska sätta ihop de olika delarna med DAS och få dem att fästa på flaskorna (som du har modifierat för att ändra formen lite) och sedan målar du för att ge allt ett mer autentiskt utseende. Du kan även använda aluminiumfolie. Det är bara att sätta igång och sedan fylla dessa sagohus med detaljer.

Du kan se videohandledningen här.

Advertisement

Du kan skapa den stil du föredrar, kanske med inspiration från karaktärer från sagoböcker, filmer eller illustrationer som finns på nätet. När det kommer till att skapa finns det ingen gräns för fantasin.

För alla strukturer med de konstigaste formerna, som de böjda spetsarna på dessa hus, räcker det inte med bara DAS: du ska skapa formbara men motståndskraftiga stöd som modelleran kan fästa på, och det är där som aluminiumfolie kommer in i bilden. De mest lämpliga färgerna för att måla dessa skapelser är akvareller, men även med akrylfärg kan du få mycket trevliga resultat.

Om du förkortar flaskorna mycket i början, eller använder några modeller som redan är mindre och bredare, kan du skapa dessa minihus. Med en pinne framför och hålrummet inuti kan de användas för att ge mat till småfåglar, att hänga i trädgården efter att ha fyllt dem med lämpliga fröblandningar.

Men de är också väldigt söta att se runt omkring i bostaden, kanske hänandes på någon planta: trots allt så är älvor skogssagofigurer!

Advertisement

Ett annat sätt att använda dem är som ljushållare eller lyktor: eftersom de är plastkreationer får du inte använda levande ljus i dem, men det kommer ändå att bli riktigt bedårande.

Du kan även bygga små söta hus med tvättmedelsflaskorna: eftersom dessa redan har ett handtag är den resulterande formen redan mer fantasifull, så mycket att den inte nödvändigtvis behöver ändras ytterligare med DAS.

Advertisement

Till och med enbart tuschpennor och färger kan vara allt som behövs för att dekorera dessa magiska miniatyrhem, och då kan barnen leka med dem när de vill.

Skulle du vilja skapa älvhus som dessa?

Advertisement