Skärbrädor i trä: upptäck hur du rengör dem och sköter dem på bästa sätt

av Titti Carlberg

27 December 2021

Skärbrädor i trä: upptäck hur du rengör dem och sköter dem på bästa sätt
Advertisement

Skärbrädor är grundläggande verktyg i köket för att förbereda vilken maträtt som helst, och vanligtvis använder man den i trä eller plast, i många former och färger. De som är gjorda av trä är dock, förutom att de är estetiskt snygga att se på, också är bättre för knivseggen. Å andra sidan är trä ett material som deformeras och skadas av att vara i kontakt med diskmedel och vatten för ofta, så du bör veta hur du ska ta hand om den på bästa sätt.

Varje repa och fördjupning som du lämnar på skärbrädan när du använder den blir i själva verket ett gömställe för bakterier och smuts som inte går bort ordentligt i disken, med potentiellt skadliga konsekvenser för din hälsa, så detta föremål måste rengöras noggrant. Men hur gör man det utan att förstöra den?

Creativo

Creativo

Detta behövs för att göra rent skärbrädor

 • Skrapa i metall eller plast även en sådan som du har för att göra deg
 • Milt diskmedel (alternativt Marseille)
 • Disksvamp
 • Ren kökshandduk

Hur man gör rent skärbrädor av trä

 1. Om det finns hårdnade matrester, använd skrapan eller spateln mycket försiktigt för att skala bort det. Du ska försöka se till att lämna skärbrädan så slät som möjligt, så att det räcker med att bara använda svampen.
 2. Förbered en skål med så varmt vatten som möjligt och några droppar diskmedel, och med den mjukare delen av svampen (inte den slipande delen) gnuggar du hela ytan på skärbrädan. Du bör göra detta på båda sidorna även om du bara har använt den ena. På så sätt undviker du att bara den ena sidan blir blöt och riskerar att deformera träet.
 3. Torka omedelbart bort så mycket av vattnet som möjligt med den rena kökshandduken.

Endast om det är mycket svårt att ta bort fläckar eller glorier kan du blötlägga skärbrädan i 3 liter varmt vatten och 60 gram tvättsoda (natriumkarbonat), var noga med att skölja och torka den ordentligt. En annan metod är bikarbonat: två matskedar bikarbonat och en med vatten, precis tillräckligt för att skapa en pasta att gnida på smutsen. Fortsätt sedan att diska med diskmedlet enligt anvisningarna ova.

Andra användbara sätt

 • För att eliminera dålig lukt, eller de senaste och lättare fläckarna, skär en citron på mitten och använd den som en svamp, strö lite salt över ytan och gnugga lätt (alltid bättre på båda sidor) och torka sedan av den med absorberande papper.
 • Om det finns mögel, släng skärbrädan. Om det är mycket ytligt kan du använda sandpapper tills det påverkade lagret är eliminerat. För att undvika mögel, ska du inte förvara skärbrädan på en stängd plats om den inte är helt torr. Generellt rekommenderas det att lämna den på en luftig plats.
 • Sanitering av skärbrädan: det är svårt med trä, men du kan använda väteperoxid, vit vinäger eller ren alkohol, men risken är då att du förkortar livslängden på den. Då detta är ett problem som upstår vid tillagning av rått kött, använd en skärbräda av plast eller metall för rått kött och rå fisk, och skärbräda i trä för andra livsmedel.
 • Olja och vax:livsmedelsklassat vax eller olivolja kan användas för att ge näring till träet och även skapa en fukskyddsfilm. Använd det när det verkar som att träet är väldigt beprövat och torrt. En gång i månaden är vanligtvis mer än tillräckligt.

Med dessa tips kommer du att få dina skärbrädor att hålla längre!

Advertisement