Fyll ditt hem med cyklamen och ta reda på hur du enkelt kan få dem att föröka sig

av Titti Carlberg

25 December 2021

Fyll ditt hem med cyklamen och ta reda på hur du enkelt kan få dem att föröka sig
Advertisement

Cyklamen är en helt förtrollande växt: den mest motståndskraftiga och vilda sorten målar undervegetationen med rosa penseldrag varje höst, och är bland de få verkligt färgglada blommor som framgångsrikt kan odlas även under vinterperioden. Alltså från slutet av hösten och speciellt i samband med julhelgen ser vi röda, vita, rosa och många andra nyanser, som trängs på hyllorna i butiker och i marknadsstånden, och som sedan ger en fin show i våra hem.

Om de förvaras på rätt sätt kan de mer rustika komma tillbaka från år till år, så varför inte försöka att låta dem föröka sig så att du har många växter att beundra eller kanske ge bort i present?

Creativo

Creativo

Det finns minst tjugo olika arter av cyklamen, alla inhemska i medelhavsområdet och som föredrar milda temperaturer för att få ett riktigt frodigt utseende. Av alla dessa arter är de som vanligtvis finns på marknaden i allmänhet av två typer: den mest motståndskraftiga (ofta kallad "rustik") som även kan överleva kalla temperaturer; och den mer känsliga sorten, den så kallade perser, som vi kan hitta i blomsteraffärer och som har större blommor, kanske med kronblad av en speciell form.

Den rustika cyklamen är mindre och kan förökas med frön eller genom att dela lökarna, medan det är svårare att lyckas föröka den persiska varianten.

Förökning med frö

Fröna bör ligga i vatten i 24 timmar innan de placeras i jorden. Den bästa tiden att göra detta om du vill plantera utomhus är på våren, då dagstemperaturen når 10-12 grader, och de kommer att blomma först nästa vår. Men om du vill skynda på processen lite kan du börja på vintern för att få se dem blomma på våren.

Efter 24 timmar i vatten lägger du fröna i en såbädd, eller i små inte alltför djupa krukor (max 5-10 cm i diameter), täckta av ungefär ett finger jord och håll jorden fuktig utan att blöta den för mycket tills du ser groddar som är några centimeter höga. Då kan du börja vattna mer rgelbundet, men alltid när jorden är torr.

Förökningen ,ed frö är långsam, särskilt för de persiska. Normalt får du räkna med att det tar ett år och några månader innan du har fullt utvecklade växter.

Förökning efter indelning av knölar

Cyklamen är en knölväxt, så under jorden har den en slags mörk potatis, vanligtvis rund, och det är den som ska delas. Du delar på den på hösten, ta upp knölen försiktigt från jorden, försök att inte bryta av rötterna och med en mycket vass steriliserad kniv delar du potatisen på hälften,  du ska skära den i två halvcirklar.

Var och en av bitarna ska läggas cirka 5 cm ner i jorden för att rotas innan vintern kommer. Det är bra om du skyddar ytan med kompost där vintern är väldigt kall.

Frampå vårkanten, om du ser nya blad komma upp, får du reda på om du har lyckats. Proffessionella föredrar dock den längre metoden för fröförökningen.

Har du provat att föröka dina cyklamen någon gång?

 

Advertisement