Luktar det fukt om dina kläder och sänglinne efter tvätt? Skapa en gör-det-själv-parfym

av Titti Carlberg

25 December 2021

Luktar det fukt om dina kläder och sänglinne efter tvätt? Skapa en gör-det-själv-parfym
Advertisement

Det kan hända att när vi plockar ut våra kläderna eller linnet ur tvättmaskinen har de en obehaglig, fuktig eller till och med möglig lukt, även fast de är rena. Det kan bero på många orsaker: för mycket tvättmedel eller sköljmedel; trumman, tätningarna eller filtret i din tvättmaskin kanske är smutsiga; apparaten kanske var överbelastad eller du kanske glömde den färdiga tvätten i den stängda maskinen för länge innan du plockade ut den.

Om du inte har tid att tvätta igen, och inte heller har någon torktumlare till hands, är det ändå möjligt att ta hjälp av ett gör-det-själv-medel som är värt att ha redo när du vill fräscha upp kläderna innan du sätter på dig dem.

Creativo

Creativo

Det finns två sätt som du kan göra denna parfym för tyger

Första metoden

  • 250 ml destillerat vatten
  • 120 ml destillerad vitvinsvinäger
  • 120 ml denaturerad alkohol (eller 95 gradig matalkohol)
  • 15 droppar doftolja av eget val

Du behöver bara blanda allt i en sprayflaska på minst en halv liter, skaka ordentligt före användning. Vinägern neutraliserar dålig lukt, medan dess egna sura lukt försvinner snabbt, medan alkoholen fixerar doften av doftoljan, så att den stannar kvar på tygerna.

Andra metoden - mycket snabbare

  • 100 ml vodka (alternativt 95 gradig matalkohol, det som används för att göra spritdrycker)
  • 15 droppar doftolja efter eget val

Ett knep som också används i teatervärlden för att neutralisera svettlukten från scenkostymerna är att spruta ren vodka på dem (även en av låg kvalitet). Det är ett medel som även hjälper på vanliga kläder som avger en dålig lukt och för att tillföra en behaglig doft kan du lägga till doftolja.

Du kan också använda vanlig vitvinsvinäger istället för vodka, som du blandar med vatten (normalt eller destillerat är vilket som) i allmänhet lika delar: det neutraliserar lukter och sedan försvinner den skarpa aromen från vinägern av sig själv, även om många inte gillar att den sitter i en stund. 

Dessa medel kan också hjälpa till att parfymera gardiner och klädseln på fåtöljer, soffor och kuddar, för att göra ditt hem mer välkomnande, eller om du vill få bort lukt från cigarettrök!

Advertisement