En boll av aluminiumfolie i tvätten eller i diskmaskinen: upptäck detta användbara och effektiva knep

av Titti Carlberg

23 December 2021

En boll av aluminiumfolie i tvätten eller i diskmaskinen: upptäck detta användbara och effektiva knep
Advertisement

När vi plockar ur tvätten från maskinen eller tallrikar, skålar och glas från diskmaskinen vill vi alltid att kläder och linne ska vara rena och mjuka på samma sätt som vi vill att disken är väl diskad och blank. Det är inte alltid som vi uppnår det optimala resultatet, och ibland kan det bero på något underliggande problem: sättet på vilket vi har laddat apparaterna, tillgången på tvätt- och diskmedel eller bristande underhåll av apparaterna. Men när vi inte har gjort några misstag eller slarvat, vill vi bara försöka förbättra de vanliga resultaten av dessa hushållssysslor, vad ska vi göra då?

Du kan prova tricket med aluminiumbollar, du behöver bara ett ark aluminiumfolie.

Creativo

Creativo

Ta ett rent ark aluminiumfolie och rulla det mellan händerna. Det behöver inte bli kompakt, bara kläm ihop och ge det en hyggligt rund form.

I torktumlaren

Lägg in en boll (eller två) mellan kläderna i torktumlaren, detta är ett vanligt knep för att miska den statiska elektriciteten som skapas mellan tyger. Det kommer att säkerställa att tygerna behåller sin idealiska struktur vid beröring, och du kan  återanvända samma boll om och om igen, i upp till två månader (en om du torktumlar ofta). Det är ingen riska att dina kläder blir fläckade, men för att vara säker kan du först prova i en tvätt som du är mindre rädd om, kanske till och med i hushållslinnet.

I diskmaskinen

Tricket blev känt tack vare en video på TikTok, där webbanvändaren (Carolina McCauley) ses stoppa in en aluminiumboll i diskmasinens bestickkorg, innan hon stänger luckan och startar maskinen. När disken är diskad kan man se att den blänker som om alla föremål i maskinen är helt nya.

Det är egentligen inte bara aluminiumbollen som uppnår detta, utan den kemiska reaktionen som uppstår mellan aluminiumbollen och diskmaskinstabletten. Det finns ett annat liknande gör-det-själv-trick som används för silver och metallbestick, det som går ut på att använda väldigt varmt vatten, bikarbonat och aluminiumfolie.

Faktum är att vid mycket höga temperaturer (och att tvättvattnet i diskmaskinen verkligen når den nödvändiga temperaturnivån), reagerar bikarbonatet som finns i diskmaskinstabletterna med aluminiumet och resultatet är att många fläckar och glorier avlägsnas från disken.

Har du aldrig provat detta?

Advertisement