Förvandla sovrummet till en grön oas: 11 inspirationer för att inkludera växter i inredningen

av Titti Carlberg

28 December 2021

Förvandla sovrummet till en grön oas: 11 inspirationer för att inkludera växter i inredningen
Advertisement

Att inreda med växter är det mest ofelbara sättet att skapa harmoni och berika varje rum med trevliga och naturliga element. Växter kan också hjälpa till att göra luften vi andas hälsosammare genom att reglera luftfuktighetsnivåerna och filtrera bort skadliga gifter som härrör från olika material som är en del av vårt dagliga liv.

Även i sovrummet kan de därför vara svaret för att skapa en mer behaglig och avkopplande miljö: att vara omgiven av grönska är också bra för humöret, och när växterna sköts med omsorg och med ett öga för estetik är tillfredsställelsen dubbel.

Pothos, murgröna och andra hängande växter kan placeras på en hylla ovanför sängen. Kom bara ihåg att inte vattna dem så ofta på vintern, och kanske flytta ut dem när den varmare årstiden kommer

Advertisement
shegaveitago.com

shegaveitago.com

Om du är säker på att även ett hörn längre bort från fönstret har tillräckligt med ljus för den typ av växter du vill ha, då kan du enkelt göra en själv. Men glöm inte några lampor om du vill ha en ljusare effekt.

Du kan verkligen skämma bort dig själv med gröna väggar att skapa med många typer av planteringskärl, och sedan även kombinera linne dekorerad med botaniska motiv, kanske till och med välja gröna möbler här och där, det kommer att skapa ett verkligt harmoniskt rum.

Har du någonsin tänkt på en grön sänggavel gjord med klätterväxter? Om det finns tillräckligt med ljus kan det vara en originell idé.

Redan bäddstrukturen påminner om bäddarna från exotiska och ljusöversvämmade platser, men tillägget av växter är en touch som inte går att missa. Kombinera dessa element tillsammans för att skapa en avkopplande och drömlik atmosfär.

Advertisement

När baldakinen blir en spaljé för klätterväxter som faller uppifrån.

Bland många riktiga växter kan du också lägga till några murgrönaskott eller några falska växter.

Advertisement

Och om det inte finns möjlighet för att ha riktiga växter, så kan du åtminstone skapa en illusion av grönska med falskaväxter...

...Som passar jättebra ihop med ljusslingor på samma sätt som festonger till julen.

Advertisement

Om du kan sätta upp ett helt hörn av rummet som en "inre trädgård" kan det vara fint att ha det i sovrummet, du kan kanske koppla av i hörnet när du tar en paus.

Växterna kan också skapa ett slags bås för att dela av sängen från andra delar av rummet!

Skulle du vilja inreda ditt sovrum med växter?

Advertisement