Ska du åka bort några dagar? Justera uppvärmningen på rätt sätt för att undvika onödigt slöseri

av Titti Carlberg

22 December 2021

Ska du åka bort några dagar? Justera uppvärmningen på rätt sätt för att undvika onödigt slöseri
Advertisement

Det är skönt att kunna åka hemifrån några dagar under vintern, och ofta sker det i samband med jullovet, när vi träffar släktingar som vi inte har träffat på länge, eller så åker man på en efterlängtad minisemester för att komma bort från vardagen.

När du åker hemifrån under den kalla årstiden bör du dock se till att programmera värmen på rätt sätt: du kan justera den på ett sådant sätt att du undviker onödigt slöseri under frånvaroperioden. Läs vidare för att ta reda på vilka tips som kan hjälpa dig att minska konsumtionen.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

1. Sänk temperaturen några grader jämfört med vad du har dem på när du är hemma. Faktum är att den idealiska temperaturen inomhus på vintern, bör ligga runt 20 grader eller i alla fall pendla mellan 18 till 20 grader. Varje grad motsvarar också en betydande minskning av förbrukningen, speciellt om värmen är på länge. Så när du är bortrest behöver du inte hålla det på samma värde som du använder när du är hemma (om du inte har någon känslig växt som behöver värme för att inte dö): det räcker om du ställer värmen på 14 grader.

2.Stäng inte av värmen helt, du måste tänka på att du inte vill komma hem till en iskall bostad, och när det är riktigt kallt så förbrukar du ändå mycket.

3. Kontrollera systemets status och åtgärda vid behov allt som inte fungerar bra. Så om du inte har gjort det det senaste året, kontrollera pannan och ta hand om det årliga underhållet. På det sättet kan du vara säker på att det inte händer några olyckor medan du är bortrest!

4. Stäng alla fönster ordentligt innan du åker. Inte bara glaset utan också eventuella persienner eller fönsterluckor och dra för gardinerna. Faktum är att på det sättet kommer du att ha varmt i din bostad och om allt är stängt under natten hjälper det till att hålla kvar värmen.

5. Om din frånvaro är lång, välj frostskyddsläge. Faktum är att vissa system justerar sig automatiskt för att förhindra att en plötslig temperatursänkning orsakar skador på grund av frost, vilket håller bostaden på en lägsta temperatur som är tillräcklig för att inte förbruka så mycket energi.

6. Se till att värmen aktiveras ett par timmar innan du kommer hem så att du har den idealiska temperaturen vid din hemkomst!

Med dessa försiktighetsåtgärder har du reglerat uppvärmningen på ett riktigt effektivt sätt.

Advertisement