Använd apelsiner för att få ditt hem att dofta på ett naturligt och oemotståndligt sätt

av Titti Carlberg

22 December 2021

Använd apelsiner för att få ditt hem att dofta på ett naturligt och oemotståndligt sätt
Advertisement

Apelsiner har en verkligt omisskännlig doft, som passar väldigt bra ihop med många kryddor och blommor, vilket alltid gör den till en perfekt ingrediens för många parfymer och deodoranter, såväl som för olika söta och salta recept. Det är därför inte förvånande att även torkade apelsiner hamnar i naturliga dekorationer som man kan försköna sitt hem med under årets olika årstider men särskilt på vintern, då kanske doften av dessa frukter är ännu mer uppskattat.

För att njuta av deras omisskännliga doft och få den att spridas i hela bostaden finns det fler metoder att prova, varav de flesta går ut på att använda skivade och torkade apelsiner. Läs vidare för att få reda på mer.

Creativo, Commons Wikimedia

Creativo, Commons Wikimedia

Hur man parfymerar bostaden med apelsin

  • Glasburk: Plocka fram en glasburk som har släta väggar och inget mönster, och fyll den med skivor eller till och med torkat skal i strimlor. Skivorna är fina att arrangera i kontakt med väggarna, så att man kan se färgade cirklar och fyll även på med lite skal. Du kan också lägga till skal från andra citrusfrukter, även torkade äpplen, och naturligtvis kanel, stjärnanis eller andra kryddor som du tycker matchar bra. För en sötare doft är vanilj en bra idé. Men även kvistar av rosmarin eller salviablad kan vara utmärkta kombinationer. Vill du framhäva doften kan du tillsätta några droppar matchande doftolja.

Burken ska hållas öppen eller på sin höjd täckt med gasväv som låter doften spridas, och du kan även använda den som mittpunkt på bordet.

  • På värmeelementen: både torkade och färska skivor eller skal kan bli en luftfräschare om de bara placeras i en liten skål med vatten och placeras på elementen eller vedkaminer. Se bara till så att det inte saknas vatten om du änvänder skivor eller skal som är färska.
  • Istället för rökelse: det finns de som älskar att bränna perfekt torkat apelsinskal eller skivor i en kopp eller en skål som om de vore rökelsestavar. Det kan vara ett utmärkt botemedel mot stark tobakslukt.

Så här torkar du apelsiner

  • ugnen: värm skivorna (cirka 5 mm tunna) på 90 grader i cirka tre timmar, vänd på dem varje halvtimme.
  • microvågsugn: värm dem på 650 watt i 5 minuter, lägg till 2 till 3 minuter om de inte är helt torra. Men se upp så att du inte överdriver, de kan lätt bli brända.

Är du redo att parfymera ditt hem med apelsiner?

Advertisement