12 förtrollande julbord att hämta inspiration från till minnesvärda luncher och middagar

av Titti Carlberg

21 December 2021

12 förtrollande julbord att hämta inspiration från till minnesvärda luncher och middagar
Advertisement

Att sitta runt bordet med vänner och släktingar är en av de saker som gör julhelgen speciell. Grangrenar eller andra växter, ljus, kottar, apelsiner och kryddor: det finns verkligen tusen olika sätt att dekorera julbordet.

Även vad det gäller valet av maträtter, som matchar hela scenariot, med former och färger: om du letar efter några idéer för att göra dina gäster förvånade, ta då en titt på förslagen nedan, du kanske hittar en som passar dig!

En lång skärbräda i trä placerad i mitten på bordet och på den flera glasburkar fyllda nästan till hälften med salt. Varje burk fylls sedan växelvis med ett ljus eller röda bär och gröna blad. Det är ett mycket enkelt och ekonomiskt men också ett elegant sätt att framhäva högtidens färger och symboler.

Advertisement

En bordslöpare av linne eller rå bomull, med grangrenar och några vita ljus: några långa, några korta och andra tunnare gängade i eleganta ljusstakar. Även detta är verkligen gjort på ett ögonblick, och det finns ingen anledning att plocka fram ett pråligt porslin!

karinuliving.com

karinuliving.com

Underlägg i naturliga fibrer som bordstabletter och bärnstensfärgade glas som påminner om färgen på apelsinskivorna som används för placeringskorten. Sedan krukväxterna bland kvistar av barrträd och eukalyptus: det är en perfekt kombination på ett dukat bord i svart och vitt.

dearlilliestudio.com

dearlilliestudio.com

Samma färgpalett av vitt, grönt, svart och orange. Ljusen i mitten är mörkgröna, men du kanske skulle våga dig på med svarta!

sanctuaryhomedecor.com

sanctuaryhomedecor.com

Isället för orange, laxfärgat och blått istället för svart. Kontrasten är mindre dramatisk men ändå väldigt elegant. Det finns också neutrala nyanser som tallrikarnas azurgråa och den nästan silverfärgade av kottarna i mittstyckets sammansättning. För att påminna om traditionen finns det alltså också tyger med skotskt motiv som löper under talltikarna.

Advertisement
blesserhouse.com

blesserhouse.com

Några kvistar rosmarin och röda bär bland ljusen och klockorna: på en rustik, vit och röd duk som denna, och en enkel och förtrollande dekoration.

En annan snabb och platsbesparande idé: tunna ljusstakar i guld, några graciöst arrangerade grenar och några gynnsamma granatäpplen.

Advertisement
sawdust2stitches.com

sawdust2stitches.com

Men om du vill ha något spektakulärt kan du använda genomskinliga julgranskulor genom att sätta in mycket tunna ljusslingor i dem. Dessa ska placeras mellan grankvistar och kanske andra fexibla kvistar, och några mörka bär.

northcarolinayogagirl.wordpress.com

northcarolinayogagirl.wordpress.com

En enkel bordslöpare i rött och svart skotskt tyg, med små julgranar i mitten på bordet. Om du har gjort egen pynt kan du ställa även det på bordet!

Advertisement

Om du däremot skulle vilja lämna bordet ganska tomt, kanske för att kunna fylla det med olika maträtter, för att servera dem direkt från matbordet, så kan du koncentrera dig på dekorationen ovan, med kvistar och ornament som hänger ner från taket.

En annan väldigt söt idé som stjäl lite utrymme, och därför också bör passa för ett mindre bord, är en enkel mittpunkt gjord med en träbricka som är fylld med ljus och många ljusslingor.

Advertisement

Även detta snöiga miniatyrlandskap är verkligen vackert att se mitt på ett bord, och det går dessutom snabbt att flytta det när det är dags att äta.

Vilken av dessa förslag gillar du till ditt julbord?

Advertisement