Misstag att undvika när man rengör ytor i rostfritt stål

av sofia

19 December 2021

Misstag att undvika när man rengör ytor i rostfritt stål
Advertisement

Gasspis, diskho, kanske till och med kylskåp och mikrovågsugn: det finns många ytor i rostfritt stål som man måste göra rent i köket. Eftersom många av dessa används kontinuerligt, kommer i kontakt med mat och olika typer av smuts, är det också de som rengörs med många rengöringsmedel oftare.

Regelbunden rengöring kan dock göra att dessa ytor blir lite skadade och förlorar sitt ursprungliga utseende. För att förhindra att detta händer, eller åtminstone fördröja det ögonblick då det kommer att ske, är det bra att försöka undvika en rad vanliga misstag, som de vi räknar upp nedan.

Creativo

Creativo

1.Undvik slipande produkter: rostfritt stål repas lätt så du bör undvika att använda produkter som innehåller mikrogranulat som kan förstöra stålet. De är förvisso mycket effektiva för att få bort smuts, fläckar och fingeravtryck, men de lämnar även märken på stålets yta.
Det är därför bättre att använda rengöringsmedel som innehåller klorid, som rengör och polerar utan att riskera att stålytan slits i onödan. Var noga med att skölja ordentligt och torka sedan omedelbart av med en mjuk, torr trasa för att ta bort eventuella spår av vatten.

2. Rör dig alltid i riktning mot stålets fibrer: följ de synliga "venerna" och även på blanka ytor bör du alltid röra dig i endast en riktning, utan att göra cirkulära rörelser eller korsa över de redan behandlade punkterna.

3. Lämna inga föremål i diskhon: det kan hända ibland, men det borde inte vara en vana att låta dem stå för länge i väntan på att bli diskade. Faktum är att även om du ställer disken i diskhon och har den full med vatten, bidrar det där vattnet som stagnerar tillsammans med all smuts som sakta löser upp sig där inne till att förstöra stålets yta. Av denna anledning bör diskbänken alltid rengöras även snabbt efter att den har tömts på smutsig disk och omedelbart torkas av med en ren trasa.

4. Undvik att använda blekmedel: det kan rengöra mycket bra, men med tiden gör det stålet matt. Dessutom kan väldigt små sprickor skapas på ytan där smuts och bakterier samlas. Alkohol- och alkoholbaserade produkter (som de för putsning av fönster) kan däremot ha den negativa effekten att de missfärgar stålets yttersta skyddsskikt.

5. Använd inte borstar, stålull eller slipande svampar: det säger sig självt att dessa repar stålet. Det är bättre att använda en mikrofiberduk eller ibland till och med bara papper.

6. Det är också bättre att undvika att använda för hårt vatten: även om man torkar ordentligt efter rengöring är det lättare att det bildas kalkavlagringar.

7. Låt inte smutsen sitta kvar för länge: dina apparater kommer att se nya ut mycket längre om du torkar upp sådant du spiller ut med en fuktig trasa eller en pappershandduk innan det har möjlighet att stelna. Köksfett och smuts tenderar att fastna på rostfria apparater om de inte rengörs direkt och torkas av.

Prioriteten är att undvika att skrubba- Även om du kan skrubba rostfritt stål, kommer detta att skada det. Rengör istället smuts och fläckar omedelbart med bara lite vatten och en mjuk trasa. Att lämna matrester på det rostfria stålet kommer att orsaka skador och göra rengöringsprocessen mycket svårare. Du behöver inte alltid göra en grundlig rengöring, det räcker med att bara gnugga med lite varmt vatten i väntan på att rengöra det och polera området noggrant.

Beroende på vad du har spillt på kommer rostfritt stål att kunna klara de flesta fläckar. Det rekommenderas dock alltid att torka upp stänk och rester så fort de uppstår. Även om du med största sannolikhet kommer att kunna rengöra fläcken efter att den stelnat, kommer det att innebära mer arbete för dig, antingen med starka rengöringsmedel eller slipande borstar.

Rutinmässig rengöring av dina rostfria vitvaror hjälper till att hålla dem snygga i många år. Kom ihåg att det vanligtvis räcker att tvätta dem med ett milt rengöringsmedel och varmt vatten och sedan torka av med en ren trasa för att bli av med resterna. Torka bort vattenfläckar, följ stålets mönster, undvik slipande rengöringsmedel och svampar och torka av som en vana. Regelbunden rengöring är dessutom avgörande för maximal motståndskraft mot korrosion.

Så agera omedelbart på smutsen men utan att överdriva med alltför aggressiva produkter eller verktyg som riskerar att förstöra stålets yta så kommer de olika apparaterna och möblerna hemma att se vackra ut längre!

 

 

 

 

 

 

Advertisement