Har du klätt granen? Försköna även utrymmet runt julgransfoten genom att skapa en förtrollad värld

av sofia

19 December 2021

Har du klätt granen? Försköna även utrymmet runt julgransfoten genom att skapa en förtrollad värld
Advertisement

När vi har klätt färdigt granen har vi äntligen en av julens viktigaste dekorationer i hemmet, vare sig den är äkta eller av plast, med alla grenar fulla av kulor och ljus. Granen kan vara av olika storlekar och färger och dekorerar huset på ett unikt sätt, men vad gör man med utrymmet vid granens fötter? Julgransfoten som man ställer granen i eller foten som en plastgran står på är oftast inte direkt vacker att se på.

Det finns så många idéer för hur man kan dekorera utrymmet under granen för att täcka själva foten. Det kan bli en chans att skapa förtrollade julscenarion, med små personer, ljus och batteridrivna tåg, men även enklare lösningar är väldigt vackra att se på. Kolla in några av dem nedan.

Om du har ett leksakståg och inte har väldigt små barn eller alltför nyfikna husdjur är det perfekt som dekoration vid granens fot. Du kan montera upp rälsen på ett vitt tyg eller en specialanpassad matta som täcker julgransfoten och kanske till och med låta den passera bland presenterna. Men om det finns utrymme och tid kan man också använda lådor eller andra föremål att täcka över med ett tyg, för att skapa ett snötäckt vinterscenario, som en liten by med en jättelik gran högst upp på toppen.

Advertisement

Dessa idéer lyser upp kvällarna på ett nästan magiskt sätt, när de utplacerade små lamporna tänds.

Det krävs lite planering, men de är verkligen bedårande. Föreställ dig bara hur barnen skulle börja fantisera om att leva i dessa förtrollade julbyar.

Du kan använda prydnadshus, eller till och med skapa dem på egen hand med hjälp av olika metoder, kanske kan det till och med bli ett roligt pysselprojekt att göra med barnen.

Även bara en upphöjd bas av trä täckt i vit filt för att dölja julgransfoten som man kan bygga upp den runda tågrälsen på blir väldigt vackert.

Advertisement

Det finns olika sätt att bygga dem även med gör-det-själv lösningar. Det viktiga är att alltid bygga dem på ett sätt som gör att de lätt kan plockas isär, kanske genom att kunna dela de två halvorna runt stammen.

Även bara en enkel by i trä med en ljusslinga placerad precis bakom är väldigt fint.

Advertisement

En snabb och enkel lösning är att täcka foten med en stor, mjuk filt.

Eller ta en korg som är tillräckligt stor för att täcka julgransfoten genom att ta bort botten och vända den upp och ner.

Advertisement

En sådan här installation kommer att vara svår att förverkliga om man inte har tillgång till rätt material, men det är säkerligen en väldigt trevlig och minnesvärd dekoration.

God Jul!

Advertisement