Gammal yoghurt? Släng inte muggarna, du kan återanvända dem på många olika sätt

av Titti Carlberg

21 December 2021

Gammal yoghurt? Släng inte muggarna, du kan återanvända dem på många olika sätt
Advertisement

Yoghurt är ett livsmedel som är känt och verkligen uppskattat över hela världen: resultatet av jäsningen av mjölk, det är en färsk produkt vars sura smak ökas när utgångsdatumet närmar sig. Den naturella vita kan dock användas på många olika sätt.

Faktum är om det bara har gått en eller två dagar efter bäst före-datumet (och uppenbarligen alltid har förvarats i kylskåpet) kan den fortfarande konsumeras i matlagningen; alternativt kan du prova en serie hemgjorda skönhetsmedel för hår och hud. Men de alternativa användningsområdena slutar inte där: läs vidare för att få reda på mer.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

I matlagningen

Om yoghurten har passerat utgångsdatumet med en eller två dagar och den inte har ändrat färg eller luktar illa, så kan du fortfarande konsumera den. Men om du är osäker är det alltid bättre att låta bli.

I matlagningen är det faktiskt en bra ersättning för smör ofta i samma mängd, till olika typer av bröd eller kakor. Smaken blir inte sur eller obehaglig och degens mjukhet bevaras. Prova några enkla recept som du har testat flera recept som du har testat flera gånger med smör, eller leta efter dem på nätet: det finns verkligen många.

Om du behöver förbereda någon rätt som innehåller en sås med gräddfil, kan du använda yoghurt istället. Det är också en användbar ingrediens för såser (dressingar) till sallader och kött, som till exempel den som blandar majonäs, yoghurt, senap och lite honung.

Om du inte tycker att det låter konstigt, kan du också ha lite yoghurt i pizzadegen (i små mängder), pasta eller till och med använda den istället för kaffegrädde, förvisso får du en annan smak på kaffet som säkert inte är för alla, men om du är nyfiken så prova det.

Det finns också de som använder det till att marinera kött innan tillagningen!

För kroppen

Yoghurt är en väldigt bra ingrediens för ansiktsmasker: det återfuktar, det ger lyster, stramar upp och hjälper också till att bekämpa de tecken som orsakas av solens strålar. Du kan också prova 125 gram naturell yoghurt (den bästa är den grekiska, inte lättyoghurt), en sked honung som bas, tillsätt en halv tesked gurkmeja  för inflammerad eller fet hud, eller en sked aloe vera för irriterad hud. Men även en mugg yoghurt med lite citronsaft ge lyster åt huden.

Det är även bra som hårinpackning, eftersom det är särskilt fördelaktigt för hårbotten och topparna. Hel naturell yoghurt, den grekiska fungerar bäst, bör appliceras i torrt hår, med början från hårbotten och sedan längs längden. Låt det sitta i 20-30 minuter innan du sköljer ut den med varmt vatten. Vissa fortsätter sedan med en lätt tvätt med ett delikat shampo. 

Har du någonsin använt yoghurt på dessa sätt?

 

Advertisement