Ingen mer dålig lukt från skorna: använd kaffesump och andra gör-det-själv lösningar

av sofia

20 December 2021

Ingen mer dålig lukt från skorna: använd kaffesump och andra gör-det-själv lösningar
Advertisement

När det är dåligt väder ute och vi inte kan lämna skorna vi har haft på oss hela dagen, eller som vi kanske har vi tränat med, någonstans utanför huset så att de inte sprider obehaglig lukt inne i hemmet, är det bra att ha något som neutraliserar dessa mycket obehagliga lukter till hands. Ännu mer på vintern, när alla skor vi har på oss är stängda och tunga, vilket gör att de i allmänhet utvecklar dålig lukt lättare.

Det finns många smarta knep att ta till och många går ut på att använda ingredienser eller föremål som vi vanligtvis redan har hemma, eller andra som fortfarande är lätta att hitta utan att spendera en förmögenhet. Läs vidare för att få reda på mer.

Creativo

Creativo

  • Kaffesump: den mest effektiva metoden är att sprida ut det direkt inuti skorna. Innan du gör det är det dock viktigt att kaffet är helt torrt eftersom det är avgörande för att använda det som deodorant (även på andra ställen i huset) utan att smutsa ner. Så det är en bra idé att ta för vana att tömma kaffebryggarens filter på en bricka där sumpen får ligga medan den torkar. Det tar bara några timmar på sommaren eller högst en dag på vintern. När det har torkat är det bara att smula sönder och strö ut pulvret i skorna. Efter cirka 4 eller 5 timmar kommer all dålig lukt att ha försvunnit och du kan skaka ur skorna för att bli av med eventuella kafferester som finns kvar inuti.En lite mindre snabb metod som ändå är effektiv är lägga den torra kaffesumpen i en påse eller en tunn näsduk, för att sedan stoppa in den i skon. Detta gör det lättare att ta bort kaffet utan att smutsa ner.
  • Bikarbonat och eteriska oljor: häll två matskedar bikarbonat i en liten skål och tillsätt sedan 5 droppar eterisk olja efter smak. Blanda väl och strö sedan ut blandningen inuti skorna, på innersulan, enligt samma anvisningar som för metoden med kaffe.
  • Parfymerade papper för torktumlare: även om de är använda behåller de vanligtvis en behaglig doft. Du kan sedan lägga dem i dina skor. Om de inte luktar tillräckligt starkt, häll i några droppar eterisk olja.
  • På samma sätt kan du använda gamla strumpor eller rena tygrester, strö över några droppar eterisk olja.
  • Återigen, med hjälp av dofterna av eteriska oljor kan du använda bomullsbollar med några droppar av den doft du föredrar.
  • Kattsand: Det är en akut lösning, men om du vill förhindra att dina skor avger dålig lukt över hela huset, häll bara några av dessa kiseldioxidflingor i dina skor.
  • Aromatiska örter: de torkade och hackade örterna kan användas precis som du gör för att parfymera lådor och sedan placeras i påsar för att lägga i skorna.
  • Citrusskal: När du ätit en citrusfrukt, kom ihåg att spara skalen. När de är tillräckligt torra kan du använda dem för att parfymera skor, eftersom de behåller sin behagliga arom ett tag.

Vilken är din favoritmetod?

Advertisement