Letar du efter växter som inte behöver så mycket vatten? Det finns många som inte kräver så mycket vård

av Titti Carlberg

21 December 2021

Letar du efter växter som inte behöver så mycket vatten? Det finns många som inte kräver så mycket vård
Advertisement

Det är inte alltid lätt att garantera all nödvändig skötsel för de växter som vi välkomnar i vårt hem och som faktiskt är onaturliga miljöer för dem: att återskapa förhållanden med ljus, fuktighet och temperaturer som är tillräckliga för att garantera de olika arternas överlevnad kräver en hel del uppmärksamhet, men om växterna dessutom har ett kontinuerligt vattenbehov blir det ännu mer krävande att ta hand om dem. 

När det inte finns tid att göra detta, men du väldigt gärna vill ha växter i ditt hem, är det bättre att rikta dina val mot de som tål torka under en längre tid. Men kom ihåg att det är bra att fråga efter växtens behov när det gäller exponering och klimat, och när du väl är säker på att du kan erbjuda den rätt förutsättningar, tveka då inte att ta hem dem.

Rökätande växt

Beaucarnea recurvata är också känd som en rökätande växt på grund av tron att de kan absorbera rök i slutna utrymmen, men i verkligheten är det "bara" så att de har förmågan att stå emot bränder.

Den behöver vatten en gång varannan vecka på våren och sommaren medan den på vintern klarar sig i 3 eller 4 veckor utan; men om du - då och då - råkar glömma att vattna den, klarar den sig tack vare dess förmåga att lagra vatten. När det gäller exponering anpassar de sig bra även i mindre ljusa förhållanden, även om de föredrar en ljus plats.

Advertisement

Sedum morganianum

Sedum morganianum

Commons Wikimedia

Det är en av de mest populära arterna av Sedum, på grund av dess tjocka och täta grenar av köttiga blad som ser ut som stora silvergröna korn: dess grenar är skyldiga till dess engelska namn "donkey's tail". Bladen "skalas" lätt och faller ner på golvet men det är bara att samla upp dem och lägga dem i jord så växer det upp en ny planta.

Vattna bara när jorden är torr, och på vintern kan det gå flera veckor innan du behöver vattna igen och de älskar soliga platser.

Haworthia

Haworthia

Pixabay

Det finns många typer av Haworthia, och en av de mest populära är den som ibland jämförs med en zebras päls på grund av bladens ränder, som skapar en mycket kontrasterande design. Den sorten är Haworthia fasciata, och den kan smakfullt dekorera alla utrymmen, speciellt fönsterbrädor eller vackert upplysta hyllor. De är sydafrikanska växter som älskar solen och temperaturer som inte faller under 5-10 grader.

Gasteria Bicolor

Gasteria Bicolor

Commons Wikimedia

En växt som liknar aloe, den växer långsamt och lever i temperaturer mellan 10 och 27 grader. Om du vill njuta av dess speciella nyans, placera plantan på en mycket ljus plats (mot syd eller väst) men utan att de nås direkt av solens strålar, vilket skulle bleka fläckarna och och bli rödaktiga.

Även denna växt ska vattnas först när jorden är helt torr, vilket på vintern ofta innebär att du kan spendera en eller till och med två månader utan att behöva vattna den.

Kalanchoe tomentosa

Kalanchoe tomentosa

Commons Wikimedia

Den är inte bara väldigt vacker att se på, utan också behaglig att ta på: Kalanchoe tomentosa har faktiskt silvriga blad som är täckta med ett delikat och mjukt dun som gör att de nästan ser ut som ett tyg som liknar filt. De älskar ljuset, och liksom de andra suckulenterna, som vi har nämnt ovan, ska de vattnas bara när jorden är helt torr, eftersom de inte tolererar stagnation av vatten, säskilt på vintern.

Advertisement

Stenbladsplanta

Stenbladsplanta

Pixabay

De ser ut som stenar, men de är faktiskt växter, därav det vanliga namnet på arten Lithops, "levande stenar". För att understryka denna egenskap även när de odlas i krukor hemma, bör de vara omgivna av småstenar, kanske av färger som liknar växternas. Man skämtar ofta om att de behöver lika mycket skötsel som stenar. Men det är en överdrift, visst är det växter som kan glömmas mer än de andra, och om du har placerat den på en ljus plats och med en temperatur på 17 till 23 grader under hela året. 

Kom ihåg att de behöver gott om plats: växten ovan jord växer inte mycket men rötterna tar mycket plats.

Vilken av dessa växter gillar du bäst?

Advertisement