Dra nytta av att använda mattor i ditt hem för att inreda de olika rummen

av Titti Carlberg

15 December 2021

Dra nytta av att använda mattor i ditt hem för att inreda de olika rummen
Advertisement

När det handlar om att dofta i rummen med behagliga aromer finns det många gör-det-själv-metoder eller produkter vi kan använda oss av, men det bästa av allt är de enkla och billiga, som vi kan använda ofta även utan att behöva slösa extra tid på att förbereda deodoranter.

En av dessa är användningen av mattor i bostaden: varhelst det ligger ett av dessa inredningstillbehör, när det är dags att städa kan vi ta till enkla knep som hjälper att sprida en behaglig doft i rummet. Läs vidare för att ta reda på mer.

Pixabay

Pixabay

Det första steget mot ett väldoftande hem är faktiskt städning, så det är ingen större idé att hoppas på att använda en smutsig matta eller en ren matta men smutsigt golv - obehagliga lukter härrör från ansamlingar av smuts, eller kanske till och med fukt och mögel som kan bildas i ett rum. Det är därför  nödvändigt att först och främst garantera detta utgångsvillkor.

När det är dags att deodorisera rummet behöver du en dammsugare, lite bikarbonat eller talk och om du vill doftolja med din favoritdoft. En sil med smala maskor kan också komma till användning.

I en skål häller du i 200 gram bikarbonat (100 om det är en liten matta) och tillsätt 5-7 droppar doftolja (eller mer) med den doft du vill ha i ditt hem. Blanda det noga i skålen, kanske till och med med hjälp av en metallvisp och strö sedan med hjälp av silen ut det doftande pulvret på den rena mattan. Låt verka i en halvtimme och dammsug sedan bort allting.

Bikarbonat absorberar olika lukter och är ett utmärkt redskap för att sprida doften av oljan. När den sedan sugs in i dammsugaren lyckas även den sprida en behaglig doft i ditt hem.

Istället för bikarbonat kan du använda talk på samma sätt, talk har vanligtvis en stark doft så där behövs ingen tillsats av doftolja, samt är lätt att strö ut över mattan.

Har du aldrig provat detta?

Advertisement