Lyckas du inte hålla huset rent? Prova några av experternas bästa tips

av sofia

18 December 2021

Lyckas du inte hålla huset rent? Prova några av experternas bästa tips
Advertisement

Alla lyckas inte på ett enkelt sätt alltid hålla huset i perfekt skick, ordnat, rent och snyggt. Faktum är att om man inte har någon som regelbundet hjälper till, och ibland även när man har det, kan den dagliga rutinen vara så överväldigande att man inte får tid över till att ägna sig åt vardaglig städning, den som bör utföras regelbundet under veckans gång.

Ibland vet man inte hur man ska göra för att få bort vissa typer av smuts, men huvudorsaken till att det blir rörigt och smutsigt i vissa rum är att man ännu inte har hittat en god rutin som hjälper till att hålla huset i gott skick. Istället för att låta tiden gå varje gång och sedan slösa en massa tid och behöva jobba så hårt för att städa, är det smartare att följa några enkla tips som många av dem som lyckas med det mycket svåra uppdraget att alltid ha ett perfekt hus följer.

Pixabay

Pixabay

1.Håll ytorna fria: Se dig omkring på alla hyllor, skänkar, bokhyllor men framför allt köksbänkarna och alla ytor runt diskbänken, även i badrummet, på bordet och soffbordet. Om dessa ytor är täckta med blandade föremål, för många prydnadssaker, högar med post att sortera eller tidningar, böcker och papper, ta då en låda för varje rum och lägg i allt som står på ytorna för att befria dem.Bestäm dig för att bara sätta tillbaka det ytterst nödvändiga på varje yta och försök lämna den större delen fri. Allt annat bör placeras inuti möbler eller till och med säljas, slängas eller skänkas bort, beroende på omständigheterna. Eftersom vi måste damma eller göra rent de olika hyllorna förr eller senare kommer vi att vara mycket mer benägna att göra det om vi inte också behöver flytta och ställa tillbaka en stor mängd föremål varje gång. Och det kommer att ta mycket mindre tid!

2. En plats för varje föremål: Om du vill hålla ytorna fria är den bästa metoden att ha en specifik plats för varje redskap, tillbehör eller dekoration i hemmet. Det hjälper oss att hålla ordning, att inte slösa onödig tid på att leta efter saker och gör dessutom att huset ser  trevligare ut.

3. Extra utrymme: Om du inte vill göra dig av med något och fortsätta att samla på dig föremål, försök då att bättre utnyttja utrymmet inuti möbler och lådor, lägg till hyllor och använd alla de där inredningsknepen som skapar extra utrymme.

4. En flyttar in, en flyttar ut: Undvik att samla på dig föremål. Låt oss inse att det är svårt att motstå vissa köp även när det inte är strikt nödvändigt och för många är det även svårt att göra sig av med gamla föremål som fortfarande är användbara. Men om det är ont om utrymme hemma och du riskerar att ha ett överskott av föremål på någon synlig yta, försök då följa regeln enligt vilken det för varje köpt föremål måste finnas ett som ges bort, säljs vidare eller slängs beroende på vad det är.

5. Ett vecko- och månadsprogram: Det låter kanske absurt eller till och med överdrivet, men när livet är mycket hektiskt är det viktigt att planera tiderna på dygnet och veckodagarna då vi ska ägna oss åt de olika sysslorna som bör planeras in noga. Från att rengöra golvet till att tvätta eller damma, att ha en så välorganiserad rutin som möjligt hjälper verkligen till.
Det hjälper även till att dela upp uppgifterna mellan husets olika invånare, för att undvika att allt står och faller på en person.

6. När du kommer in i en period av lathet och inte orkar göra någonting, tvinga dig själv att ägna minst 10 minuter varje dag åt något städprojekt.

7. Skjut inte upp små uppgifter: Om du har druckit te nära datorn, ätit pizza i soffan, eller lämnat smutsiga skor vid ingången, eller borstar runt omkring i huset osv. Istället för att bara lämna saker smutsiga eller på fel plats, tvinga dig själv att åtminstone lägga tillbaka dem i rummet där de ska vara (eller på diskbänken för att diskas). Skjut inte upp allt till kvällen eller nästa dag, för då kanske du glömmer bort det och dessutom ökar du arbetsbördan till nästa gång.
8. Byt skor vid ingången: Många tänker inte på hur mycket av den smuts vi har på golvet som i själva verket kommer från allt som sitter under sulorna på våra skor som har samlat upp alla tänkbara saker utanför hemmet och som vi sedan sprider ut på våra golv. Det är inte i alla länder som man har för vana att gå runt i huset med tofflor, även när det kommer gäster, men det hjälper verkligen till att undvika att behöva städa för ofta.

Många av dessa tips kanske är självklara, men även om man bara använder sig av några av dem kan det verkligen göra stor skillnad!

Advertisement