Behöver du göra rent dina värmeelement? Följ några enkla steg för att få dem att fungera på bästa sätt

av Titti Carlberg

22 December 2021

Behöver du göra rent dina värmeelement? Följ några enkla steg för att få dem att fungera på bästa sätt
Advertisement

Ren luft och minskad förbrukning: en ren radiator hjälper oss att uppnå dessa mål. Faktum är att det här föremålet som vi väldigt ofta inte tänker på att göra rent förrän efter år, eller åtminstone för många månader, men även på dem och bakom dem, om det är de som sitter mot väggen, döljer sig damm och smuts.

När de är täckta av smuts fungerar de sämre: värmen får svårare att stråla ut i rummet, så då höjer vi värmen på dem eller låter dem stå på en längre tid. Dessutom så bär den varma luften som stiger upp från deras yta med sig damm och smuts som sedan sprider sig i bostaden, vilket gör luftens kvalitet sämre, potentiellt till och med skadlig för personer med andningsproblem. Här kan du få reda på hur du tar hand om rengöringen av dem på rätt sätt.

pxhere.com

pxhere.com

Hur ofta? Åtminstone en gång om året, men helst två gånger skulle vara bättre, och i synnerhet före och efter den kalla årstiden. 

Så här gör du:

  1. Se till att de är avstängda och kalla, ta bort alla skydd och galler som hindrar dig att komma in i dem, eller för att enkelt nå de olika delarna av värmeelementet.
  2. Ta några gamla lakan eller handdukar (även strandhandukar som har blivit släta och missfärgade), fukta dem med lite vatten (de ska inte vara blöta) och bred ut dem på golvet under elementet, så att de samlar upp vattnet och smutsen som kommer ut under rengöringen. Om du har dem lätt fuktade fastnar dammet på tyget istället för att spridas runt i rummet.
  3. Tvätta gallret i badkaret eller i en stor balja med varmt vatten och lite milt diskmedel( det går bra med Marseille) om det inte är alltför smutsigt. Om det finns hårda eller oljiga fläckar kan du använda en avfettningsprodukt. Det kan också bli nödvändigt att ta hjälp av en borste för att nå alla springor.
  4. Damma: du kan använda en dammsugare, eller blåsa bort dammet med hjälp av en hårtork. I det här fallet är det bäst att täcka väggen bakom elementet med en fuktig trasa, så att den fångar upp dammet som fönen blåser bort. Om det finns platser där inget av dessa apparater fungerar på smutsen, utrusta dig med specialborstar för element och använd dem i alla springor som du kan nå.
  5. Borstar krävs för att göra rent på insidan av vissa modeller, och ibland hjälper det även att ångtvätta dem.
  6. Slutligen, var noga med att göra rent den yttre ytan: undvik alltför sura eller aggressiva produkter om det inte är absolut nödvändigt, eftersom de kan förstöra färgen. Det brukar räcka med lite vatten och Marseille-såpa eller ett milt diskmedel, som du sedan torkar av med en svamp eller en mikrofiberduk, skölj och torka omedelbart. För fet och svår smuts kan du dock använda en avfettningsprodukt eller till och med en gör-det-själv-produkt baserad på vinäger, citronsyra eller bikarbonat, var bara noga med att inte repa färgen.
  7. För de externa knopparna eller ventilerna kan du använda en borste (även dammsugarens borstfäste) eller en gammal tandborste.

Bra jobbat!

Advertisement