Prova att bleka din tvätt med dessa alternativa knep

av Titti Carlberg

11 December 2021

Prova att bleka din tvätt med dessa alternativa knep
Advertisement

Att tvätta vita tyger så att de håller sig vita och fria från ränder är inte alltid ett lätt resultat att uppnå, såvida du inte använder blekmedel, vilket säkert är det ämne som är det bästa för att bleka tyger. Men eftersom det också är ett aggressivt botemedel som kan förstöra många ömtåliga tyger, försöker vi ibland ta till alternativa lösningar.

Det finns många huskurer att prova som kan visa sig vara bra substitut för blekmedel och som använder mindre aggressiva ämnen som väteperoxid och citronsyra. Läs vidare för att ta reda på mer.

Creativo

Creativo

  • Bikarbonat: du kan lägga det direkt i tvätten genom att hälla en halv kopp direkt i trumman, eller så kan du förbehandla de enskilda fläckarna genom att skapa en pasta av bikarbonat och vatten som du sprider över själva fläcken.
  • Väteperoxid 3%: du använder detta på samma sätt som bikarbonat, häll en halv kopp i trumman eller i tvättmedelsfacket.
  • Citron: en halv kopp på samma sätt som väteperoxid. Om du däremot vill förbehandla plaggen så koka upp vatten i en kastrull med citronskivor (helst av en hel stor citron) och låt tvätten ligga i blöt i det i minst en timme innan du fortsätter med den vanliga tvätten.
  • Ekologiskt diskmedel: det är inte en idealisk lösning, men den kan vara praktisk om andra medel inte har fungerat ordentligt och du vill prova en annan innan du ger upp. Välj ett diskmedel som är fritt från blekmedel och fosfater. Använd en kvarts kopp av det ihop med ditt vanliga tvättmedel.
  • Destillerat vitvinsvinäger (eller alkohol): en halv kopp räcker för en medelstor belastning, en full kopp för en tyngre eller när fläckarna är svårare. Det hälls direkt i tvättrumman eller i tvätmedelsfacket tillsammans med ditt vanliga tvättmedel. Du kan även spraya lite vinäger på svettfläckarna runt armålorna eller runt urringningarna och kragarna, innan du lägger kläderna i tvättmaskinen.
  • Natriumperkarbonat: häll två matskedar i en hink med varmt vatten och låt plaggen ligga i blöt i det i en halvtimme innan du gnuggar fläckarna, sköljer och fortsätter sedan med normal tvätt.

Om du har möjlighet, låt då kläderna torka i solen: solljuset bleker naturligt, och om inte tygerna riskerar att torka och stelna för mycket i direkt solljus är det ett utmärkt sätt att torka tvätten på.

Vilken är din favoritmetod för att bleka tvätten?

Advertisement