Aldrig mer dålig lukt i kylskåpet med denna enkla och billiga gör-det-själv-deodorant

av Titti Carlberg

22 December 2021

Aldrig mer dålig lukt i kylskåpet med denna enkla och billiga gör-det-själv-deodorant
Advertisement

Att ha dålig lukt i kylskåpet är aldrig trevligt: det beror inte alltid på bristen av rengöring av det inre utrymmet i den, utan kanske från livsmedel som har en särskilt intensiv lukt, och när det finns mer än en och det uppstår en blandning av dem kan det ge upphov till en mycket obehaglig lukt.

Förutom att förvara varje livsmedel i behållare som isolerar det så mycket som möjligt från de andra (där det är möjligt utan att förstöra maten), kan du använda några knep som absorberar lukter så mycket som möjligt. En av dem är helt enkelt att använda en kork. Läs vidare för att ta reda på mer.

Creativo

Creativo

Kork absorberar inte vatten (du har väl sett att korkbitar flyter på vatten?), vilket gör att den inte suger upp fukt och därför inte kan ta emot oönskat mögel. Redan när vi öppnar en flaska vin märker vi att korkens botten är impregnerad med dofterna från den alkoholhaltiga drycken. Det är ett material som faktiskt tenderar att behålla lukter.

Du kan därför dra fördel av dessa egenskaper för att deodorisera kylskåpet på ett mycket enkelt och naturligt sätt: allt du behöver är en kork, vin eller mousserande vin, och en doftolja med en doft som kan spridas i kylen, så det bästa kan vara en med citron eller apelsin.

Häll några droppar på korken och lägg in den i kylskåpet. Du kan använda fler än en om du vill ha en mer omedelbar och intensiv effekt. 

Du kan även lägga flera korkar i en kopp eller en liten skål men utan doftolja, de kommer inte att få en omedelbar effekt, men att ta som vana att ha dem i kylskåpet kan hjälpa till att hålla obehagliga dofter borta.

Kontrollera korkarna varje vecka och byt ut dem mot nya ungefär varannan vecka.

Om du vill få en chockverkan istället, dränk i så fall en ren trasa i vitvinsvinäger, lägg den i en liten skål med låga kanter och förvara den längst ner i kylskåpet i minst 24 timmar. Om du måste förlänga användningen av det medlet, varje gång trasan har torkat byter du ut den mot en ny trasa som du använder på samma sätt.

Har du redan använt dig av dessa metoder?

Advertisement