Följ dessa användbara tips för att alltid hålla dina kläder i bästa skick

av Titti Carlberg

11 December 2021

Följ dessa användbara tips för att alltid hålla dina kläder i bästa skick
Advertisement

Att kunna hålla i perfekt ordning i en garderob eller byrålådor är ingen lätt uppgift och många av oss måste erkänna att vi har hörn i möblerna eller lådorna där kläder eller accessoarer ligger slängda eller staplade på ett rörigt sätt. 

Men även att förvara kläder på rätt sätt innebär att ta hand om dem och förlänga deras liv. Många av oss har dåliga vanor eller är rent av slarviga, vilket kan visa sig vara skadligt med tiden, som till exempel när vi öppnar garderoben för att ta ett klädesplagg eller en väska och upptäcker att de är synligt förstörda. Läs vidare för att ta reda på om du också gör något av dessa misstag.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

När vi tar hem kläder från kemtvätten bör vi inte förvara dem i plastfodral: visst, det skyddar mot damm, men det tillåter inte tygerna att andas. Så om det av en slump ansamlas lite fukt i garderoben eller om den inte öppnas så ofta slutar det med att kläderna börjar lukta illa. Om du vill bevara och täcka dem, använd då andningsbara fodral, även gjorda av gamla lakan och örngott!

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

I de flesta fall är det bättre att hänga kläderna istället för att vika dem, om inte fel galge används. De tunna i metall är generellt sett bra bara till väldigt tåliga och tjocka tyger, som inte riskerar att deformeras, i sådana fall är det bättre att använda de bredare i plast eller trä. 

Var då uppmärksam på plagg som har paljetter, strass eller andra präglade detaljer: häng dem gärna men se till att det alltid finns lite ledigt utrymme runt dem, så att det inte finns risk att dekorationerna fasnar i andra. 

Allt som är stickat eller virkat och som riskerar att nötas eller skadas bör ligga ihopvikt i garderoben, men på avstånd från grova eller spetsiga föremål.

Väskor: varhelst du kan, häng resistenta i axelremmen eller handtagen om de inte väger för mycket och inte riskerar att deformeras, annars kan du dela upp utrymmet genom att skapa fack på hyllorna, stapla lådor för varje väska, eller till och med använda dem som fickfodral som hänger. Endast plånböcker och påsar kan ligga i lådor utan alltför stora risker att bli förstörda.

Lite som med väskor, skor ska inte staplas på varandra då ovandelen på skon riskerar att deformeras. Det är därför bättre att varje par ligger i ett eget utrymme så att de behåller sin form. Fyll dem med tidningspapper, även det hjälper till att behålla formen på dem.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Även om de är vikta med omsorg bör vissa plagg aldrig förbli staplade ovanpå andra för länge: jeans och t-shirts, men även sweatshirts och träningsoveraller kanske ja, men många andra kläder kommer sannolikt att förstöras om de ligger kvar i resväskan eller i kartonger för länge. 

Det är faktiskt också mycket viktigt att ventilera garderober och klädkammare ordentligt med god regelbundenhet: kläder, skor och hushållslinne är alla föremål som inte gynnas av att vara instängt i mörker under långa perioder.

Detta är små men användbara försiktighetsåtgärder som tillsammans kan göra skillnad för hur vi förvarar våra kläder och accessoarer.

Advertisement