Gör-det-själv-deodorant för din hemmiljö med vinteraromer

av Titti Carlberg

26 December 2021

Gör-det-själv-deodorant för din hemmiljö med vinteraromer
Advertisement

Alla som älskar att lukta på en behaglig ren doft och kanske till och med några fruktiga, blommiga eller kryddiga toner när du går in i bostadens olika rum. Faktum är att när vi har städat är det trevligt att ha parfymer att spraya, både för vår vardag och kanske precis innan det kommer gäster vid ett viktigt tillfälle.

Att göra en gör-det-själv-deodorant för hemmet är inte svårt: skapa bara en bas som du kan lägga till de doftoljor du behöver. Om du vill förbereda några dofter som perfekt matchar vinterns atmosfär, läs nedan för att upptäcka några kombinationer av idealiska aromer.

pxhere.com

pxhere.com

Till basen av deodoranten behöver du:

  • 45 ml destillerat vatten (normalt vatten är fungerar inte)
  • 45 ml ren vodka (även av läg kvalitet). Eller destillerat vatten (extraherat) av trollhassel. Ett alternativ är denaturerad alkohol, men det kan ändra lukten något av doftoljan.
  • 30 droppar (max 40) doftolja av eget önskemål

Blanda dessa ingredienser i en sprayflaska, helst i en vars dispenser kan nebulisera innehållet och skaka kraftigt innan du sprayar.

Kombinationer av dofter att överväga:

  • Citrus: citron och pepparmynta olja (12 droppar av varje) och 6 kryddnejlika. Om du inte gillar dessa, minska mängden genom att kompensera med andra. Alternativt kan du även prova med 12 droppar kardemummaolja, 10 droppar lime och 8 enbär.
  • Avslappnande: 12 droppar ylang ylang och lime och 6 droppar av ros
  • Balsamisk: 12 droppar av vardera bergamott och rosmarin plus 6 droppar av gran
  • Energisk: 12 droppar av ingerfäraolja 10 droppar lime och 8 droppar ceder

Naturligtvis så finns det inget som hindrar dig från att prova andra kombinationer: genom att experimentera kommer du säkerligen att hitta den mest lämpliga deodoranten för ditt hem eller något rum i synnerhet. De olika oljorna förknippas sedan med olika egenskaper som gör att de kan associeras, enligt aromterapins lära, även till olika sinnesstämningar!

Advertisement