Gör en egen avfettningsprodukt: det krävs bara några få och enkla ingredienser för att få bort smutsen

av Titti Carlberg

26 December 2021

Gör en egen avfettningsprodukt: det krävs bara några få och enkla ingredienser för att få bort smutsen
Advertisement

Att ha en pålitlig och mångsidig produkt att använda varje gång vi ska tand hand om rengöringen är alltid praktiskt. Faktum är att, utan att ta hänsyn till de specifika fallen av några mer ömtåliga material, såsom de olika typerna av klädsel i hemmet, kan de flesta ytor som vi vanligtvis måste tvätta i allmänhet rengöras med några få produkter, beroende på smutsen.

När smutsen är fet eller oljig kanske du behöver välja en annan produkt än det du använder för en mer ytlig rengöring, och det går även att förbereda det bekvämt hemma med några billiga och lättåtkomliga ingredienser. Läs vidare för att ta reda på hur.

Creativo

Creativo

Med vinäger:

  • 230 ml aceto (vin, ris, äpple eller alkohol)
  • 5 droppar doftolja citron eller apelsin (men du kan byta ut mot en doft du gillar bättre)
  • 200 ml vatten (helst destillerat)

Så här använder du det: efter att ha blandat ingrediensrna i en sprayflaska är det bara att spraya och låta det verka i några minuter innan du sköljer.

Men om fläckarna är svåra att ta bort kan du använda lite bikarbonat: blanda två matskedar bikarbonat med lite vatten för att få en kräm, och även i det här fallet kan du lägga till några droppar doftolja efter eget önskemål. Bred sedan ut krämen på fläcken, låt det verka tills den torkar lite, gnugga den väl med en tandborste, spraya sedan över vinägerblandningen och så fort det har emulgerat klart, använd en fuktig trasa för att ta bort allt. Det bästa är att göra detta innan du använder sprayen för att få bort all smuts.

När det gäller metallytor kan du också blanda bikarbonat och lite flytande castiletvål (men det går också bra med Marseille, men det bästa är den enklare med mer naturliga formuleringar utan tillsatser och dofter), du använder lika mycket som du behöver för att skapa en pasta att använda med en trasa, för att få bort det feta lagret. 

Var noga med att inte använda vinäger på ömtåliga ytor, som vissa typer av marmor och granit, vars finish kan skadas i längden.

Advertisement