Ha alltid citronsyra till hands: upptäck hur användbar den är i hushållssysslorna

av Titti Carlberg

24 December 2021

Ha alltid citronsyra till hands: upptäck hur användbar den är i hushållssysslorna
Advertisement

Citronsyra är en ingrediens som det är bra att alltid ha till hands hemma: den är inte bara bra som - bland annat - konserveringsmedel för mat och dryck, emulgeringsmedel för andra preparat utan den är också användbar i olika hushållssysslor.

Faktum är att den har förmågan att döda bakterier och vissa typer av svamp och mögel, därför är den användbar för sanering, rengöring och desinficering. Den är även bra som avfettningsmedel och för att göra ren ytor som påverkats av tvål, kalk eller spår av rost. 

Av denna anledning kan den finnas bland ingredienserna i många produkter för rengöring av metaller, hushållsapparater och bostadens alla ytor. Genom att förvara lite i ett skåp kan du därför förbereda utmärkta alternativ till de rengöringsmedel du vanligtvis köper. Upptäck vilka användningsområden du kan använda det på i ditt hem.

Pixabay

Pixabay

  • Toalettstolen: Lös upp 30 gram citronsyra i 450 ml varmt vatten, tillsätt 30 ml diskmedel och om du vill 30 droppar doftolja efter egen smak (citron, tee tree eller mynta brukar fungera bra), blanda väl i en sprayflaska och använd i toalettstolen med en svamp. Låt verka i 20-30 minuter innan du sköljer.
  • Tvättmaskinen: lägg ett par skedar (eller mindre om det inte får plats) i tvättmedelsfacket och starta sedan en tom tvättcykel på hög temperatur. Detta hjälper till att eliminera kalkrester och bekämpa bildningen av mögel. Det är bra att göra ett par gånger om året.
  • Hyllor i köket, badrummet, kranar och sanitetsgods: förbered en multifunktionell produkt genom att värma upp 250 ml vatten, lös upp 200 gram citronsyra och tillsätt 2 matskedar bikarbonat. Häll allt i en sprayflaska och skaka ordentligt före användning. Använd detta som ett vanligt avfettningsmedel, det fungerar utmärkt på lättare kalkavlagringar som vattendroppar lämnar på sanitetsgods och kranar. Du kan även använda det på fönster och speglar.
  • Mot kalk kan du också prova att lösa upp en matsked citronsyra i en kopp varmt vatten, och använda en svamp på de mindre och färska gloriorna.
  • Moka: rengör då och då bryggaren noggrant genom att fylla filtret med citronsyra istället för kaffe, och starta den som vanligt.
  • Sköljmedel för tvätt: citronsyran gör vattnet mindre hårt och minskar även alkali i tvättmedlet, så det är en utmärkt tillsats för att göra tvätten mjukare. Lös upp 50 gram av det i en halv liter varmt vatten och häll det i tvättmedelsfacket.

Med tanke på att detta är en billig ingrediens, för alla dessa användningsområden, så det är värt att  ha lite hemma, eller hur?

Advertisement