Luktar tvätten illa när du plockar ur den ur tvättmaskinen? Prova dessa gör-det-själv-medel

av Titti Carlberg

06 December 2021

Luktar tvätten illa när du plockar ur den ur tvättmaskinen? Prova dessa gör-det-själv-medel
Advertisement

Det är inte så osannolikt att resultatet inte alls blir så tillfredsställande när man tvättar i tvättmaskinen. Ibland är det fläckar och glorior som fortfarande är synliga efter en avslutad tvätt, och felet kanske beror på temperaturen eller så använder du fel produkter: andra gånger kan en obehaglig lukt bero på mögel i tvättmaskinen.

Det är irriterande med alla plagg, men särskilt när det gäller underkläder, som är den typen av plagg som verkligen behöver desinficeras och helst parfymeras. Vad ska man göra då? Du kan alltid prova dessa huskurer.

pxhere.com

pxhere.com

Det finns två sätt att ingripa när du märker att tvätten avger en dålig lukt: de för att säkerställa korrekt underhåll av tvättmaskinen, och de tillsatser, inklusive hushållstillsatser som ska användas under tvätten.

Vad gäller tvättmaskinen:

  • Först och främst rengöring: maskinen måste göras ren regelbundet. Kontrollera tätningen i lucköppnongen efter varje användning, smuts samlas lätt i vecken och därför är risken stor för mögelbildning där. Gör ren tvättmedelsfacket noggrant en gång i veckan: tvättmedelsrester och konstant fuktighet gör att även där finns det risk för mögelbildning om inga åtgärder vidtas. Gör rent filtret en gång i månaden, inklusive höljet.
  • Kör en tom tvättcykel en eller två gånger i månaden på en hög temperatur med endast ett dricksglas vinäger i tvättmedelsfacket eller direkt i trumman.
  • Lämna alltid luckan öppen i en halvtimme eller en timme efter att trumman har tömts, så att inte fukten blir kvar inuti.

Under tvätt: 

  • Salt: du kan lägga till matlagningssalt då och då när du tvättar. Det räcker med en matsked som du även kan hälla på 5 droppar eterisk olja efter eget önskemål och hälla det direkt i trumman med tvätten.
  • Citronsaft: häll ett halvt glas i trumman och starta en kort tvättcykel bara för att få bort den dåliga lukten i tvätten.
  • Citronsyra: lös 20 gram i 120 ml vatten och använd blandningen istället för tvättmedel i en kort tvättcykel. Du kan också tillsätta 3 droppar eterisk olja med en doft som matchar citrusdoften.

Vilka tvättcyklar lämnar inte dålig lukt: säkert de vid höga temperaturer och många varv på centrifugeringen, som dock också drar mycket mer energi och som när det gäller underkläder kan vara aggressiva mot de ömtåliga tygerna. Om du inte vill tvätta på det sättet, lägg då till någon av de ovanstående huskurerna eller milt blekmedel (den svaga sorten som kan användas på färgad tvätt) för att kompensera hög temperatur, och för att skydda de ömtåliga plaggen tvätta dem i de speciella nätpåsar som är för behåar så att centrifugvarv på 1000 eller 1200 inte förstör dem.

Advertisement