Är skor och stövlar skadade av regn och lera? Ta reda på hur du bäst rengör dem beroende på vilken sort

av Titti Carlberg

30 December 2021

Är skor och stövlar skadade av regn och lera? Ta reda på hur du bäst rengör dem beroende på vilken sort
Advertisement

Stövlar, stövletter och kängor av olika slag är skor som numera används så gott som året runt, men under hösten och vintern är de mycket mer utsatta för regn och lera, vilket driver oss till att behöva ta bättre hand om dem för att få dem att hålla längre och för att alltid ha dem i utmärkt skick.

De som är gjorda av olika sorters läder förtjänar särskild uppmärksamhet: du kan faktiskt inte använda några produkter, med risk för att förstöra finishen och därmed finna dina dyra stövlar i dåligt skick. Det är därför nödvändigt att behandla lädret eller mockan med omsorg, för att skorna ska hålla längre och att alltid kunna visa upp dem i bästa skick.

Creativo

Creativo

Läder

Rengöring av läderskor ska alltid helst göras med specifika produket för denna typ av material. I själva verket är det krämer och balsam framtagna för att regenera, samt göra rent lädret, utan att torka ut det och förstöra det, ett effektivt och ekonomiskt alternativ är sadeltvål. Men alternativt kan du använda en lösning gjord på två delar vatten och en del vit vinäger.

 • 1.Ta bort eventuella snören och förse dig med en mjuk borste och borsta hela ovandelen för att eliminera damm och ansamlingar av olika smutspartiklar. Fortsätt tills du inte ser några fläckar. På så sätt undviker du att gnugga fast partiklar på ovandelen i nästa steg.
 • 2. Applicera den valda produkten. När det gäller krämer eller vätskor bör du applicera dem med en mjuk trasa som inte lämnar ludd (det finns speciella, men det går även bra med en mikrofiberduk) genom att utföra regelbundna cirkulära rörelser, när det gäller fasta produkter, blöt trasan (eller duken) med någon droppe vatten, tvåla in och gnugga sedan ovandelen med det. Om du använder sadeltvål bör du applicera den med en torr svamp, alltså utan vatten.
 • 3. Använd en annan torr trasa för att torka bort överskottet från stöveln tills den är torr.
 • 4.Låt stövlarna torka helt
 • 5. Med en handduk eller lämplig trasa applicera balsamet för att ge näring efter produktens anvisningar.
 • 6. Om du vill polera med ett vax eller en specifik produkt , gör det alltid efter att den som applicerats har torkat ordentligt

Mocka

 1. Gör först rent sulorna och gummidelar även på sidorna, det är bara att blöta en trasa och hälla på en droppe tvål på den, gnugga gummidelarna, utan att blöta resten av stöveln. Du kan täcka resten av ovandelen med rena trasor som skyddar om det behövs.
 2. Använd en borste som är specialtillverkad för mocka, och borsta försiktigt hela skon, för eventuella envisa fläckar kan du använda gummi ("limsuddgummi" eller "crepe block suddgummi" är två namn som du kan söka det på) 
 3. Applicera en vattentät produkt skapad speciellt för mocka.

Gummistövlar

 1. Använd vilken som helst av tvål, men diskmedel (eller Marseille-tvål) fungerar väldigt bra på en våt svamp.
 2. Skölj och torka.
 3. Om plasten/gummit ser beslöjat ut med en vitaktig glans (oftast på gamla stövlar) häll på några droppar olivolja (eller kokos, mandel) på en mjuk torr trasa och gnugga över hela stöveln. Alternativt kan du även applicera däckrengöringsprodukter med en gammal handduk.
 4. Skölj och torka. 

Bra jobbat!

Advertisement