Prova några användbara tips för att få varmare hemma utan att ha värmeelementen på max

av Titti Carlberg

05 December 2021

Prova några användbara tips för att få varmare hemma utan att ha värmeelementen på max
Advertisement

Vinterns kalla temperaturer leder till att vi använder de olika värmesystemen varje dag i flera timmar, med en märkbar ökning av energiförbrukningen och relaterade kostnader på räkningen. Inför dessa extra utgifter är det synd att inte utnyttja värmesystemet på bästa sätt genom att inte låta luftdrag komma in i rummet som orsakar onödig värmeförlust.

Det är därför värt att använda några knep för att frysa mindre, och kanske till och med sänka värmen på elementet en aning. Ta reda på vilka knep vi menar genom att läsa vidare.

Fönster

Att isolera fönstren är det första som hjälper till att undvika oönskat drag utifrån. Förutom att kontrollera fixturerna och byta packningar eller använda tätningsmaterial kan du fästa plast- eller ännu bättre bubbelplast - på glaspanelerna. Rent estetiskt är det inte det bästa men det är väldigt användbart för att undvika att värmen försvinner. Och det kanske märks mindre i badrummet där det oftast behövs som mest.

Advertisement

Dörrar

Du kanske inte tror det, men även dörrarna i bostaden släpper in luftdrag från ett rum till ett annat, och om inte alla rum värms upp samtidigt så märks skillnaden tydligt. Använd skydd som inte släpper in luft, gärna de som passar under dörrarna som packningar,

Fläktar

Cirkulera den varma luften i rätt riktning genom att ställa in fläkten medurs. På så sätt sugs luften uppåt, så att den varma rinner ner från sidorna och värmen fördelas bättre.

Värmeelement

Placera hyllor ovanför elementen: det gör att varmluftspelaren inte går rätt upp i taket (särskilt om det är högt) utan istället sprids in i rummet. 

Ett annat användbart knep är att täcka väggen bakom elementet med kartong eller en träpanel täckt med aluminiumfolie, eller kanske bara använda en aluminium- eller kopparplåt (mycket dekorativt!) eller någon annan metall som verkligen sprider värmen runt i rummet.

I sovrummet

Användning av mattor rekomenderas i alla rum under vinterhalvåret, särskilt i sovrummet: bara känslan av att kliva upp från sängens värme och placera fötterna på ett kallt golv gör att du känner ännu mer av vinterns stränga kyla, men faktum är att mattor används för att isolera och hålla värmen bättre. Men om du har ett rum med installerad golvvärme så kan vissa sorters mattor hindra värmeflödet, så välj rätt med hjälp av en expert.

Det finns ett annat bra knep som du kan använda i sängen: låt inte täcket ligga över hela sängen så att det hänger ut över sängens sidor, utan linda det tätare runt kroppen, så att det täcker hela dig och en bra bit av madrassen. Det hjälper mycket att inte känna sig kall under natten!

Advertisement