Ljus i Jul: 11 bra idéer för att dekorera ditt hem under helgen

av Titti Carlberg

05 December 2021

Ljus i Jul: 11 bra idéer för att dekorera ditt hem under helgen
Advertisement

Av de olika dekorationer som kan sättas upp i ditt hem för att fira julen finns det säkert några som är viktiga. Dessa inkluderar säkert ljus, som tänds för sitt symboliska värde eller till och med bara för att de verkligen kan skapa en unik, välkomnande och intim atmosfär som hjälper till att göra julhelgen magisk.

Du kan använda ljus i alla former och färger, även om du vanligtvis föredrar vita, röda eller kanske gröna, precis som julens typiska färger. Du kan ha dem i designade ljusstakar, men de ger en vacker syn även när de sätts in i kompositioner skapade för hand, kanske med återvunna föremål. Kolla in idéerna som följer nedan.

Ljusstakar i shabby chic-stil, med träbotten, som även har julklockor på stammen: riktigt snyggt!

Advertisement

För en dekoration i varma trätoner, perfekt för en rustik inredning, du kan använda släta block som du lägger lock av metall på (de som sitter på glasburkar, kanske till och med antika eller målade): det blir ljusstakar som du kan placera var du vill.

Idéen med upp och nervända vinglas som ljusstakar går aldrig ur mode och de är väldigt vackra att se, samt snabba att förbereda. Välj färg på ljuset utifrån vad du ska använda för att dekorera glas "klockan" som skapas nedtill.

Många tunna ljus på en träskiva, eller till och med en rund skärbräda, blir basen för att arrangera träkulor, alla inramade av gröna kvistar: enkelt och vackert.

På de tjockare ljusen kan du fästa juteband med en liten kvist eller kotte.

Advertisement

Det blir också väldigt fint om du fäster jul klockor i jutebandet.

Har du någon plåtburk? De är utmärkta som ljusstakar: antingen för ett enstaka ljus eller kanske flera, med mossa eller gröna kvistar och för att låta redan påbörjade ljus i olika storlekar, att brinna ner. Dekorera burkarna med bokstäver eller bilder efter eget val.

Advertisement

Om du gillar att göra handgjorda ljus, bör de till Jul ha alla kryddor och aromer som är förknippade med denna högtid.

Rött vax inuti höga och smala glasbehållare: genom att dekorera utsidan får du perfekta ljus att tända under högtidsdagarna.

Advertisement

En annan, mer färgstark idé för träklossar: som en rustik ljushållare.

Och om du hittar ljus modellerade i form av julstjärnor, snögubbar, julgranar och liknande, så behöver du inte så mycket mer för att dekorera julbordet.

Trevlig helg!

Advertisement