För mycket luftfuktighet på vintern? Hjälp dig själv med några knep för att minska den

av Titti Carlberg

05 December 2021

För mycket luftfuktighet på vintern? Hjälp dig själv med några knep för att minska den
Advertisement

Luftfuktigheten i hemmet är ett nästan oundvikligt fenomen i många bostäder på grund av läget och klimatet, och när vintern kommer med lägre temperaturer, regn och kanske till och med snö är det ännu lättare för luften i våra hem att bli mättad av luftfuktighet som överstiger de nivåer som anses vara hälsosamma.

Du kan hjälpa dig själv med en rad försiktighetsåtgärder och gör-det-själv-medel för att hålla luftfuktigheten under kontroll, för att minska den i rummen, undvika mögelbildning och komplikationer för hälsan. Läs vidare för att få reda på hur.

Creativo, Pixnio

Creativo, Pixnio

  • Ventilation: den första och viktigaste åtgärden för att undvika stagnation av luftfuktighet i rummen är att ventilera dem dagligen. Även på vintern är det därför nödvändigt att öppna fönstren även i bara en halvtimme för att byta luft. Hjälp dig även med fläktar för att låta luften cirkulera bättre under tiden som fönstret är öppet.                                                                    Ventilationsfläktar i kök och badrum är särskilt viktiga, och under de regnigaste dagarna bör de i badrummet stå på länge.
  • Om du har en vedspis, ta bara in den ved som är riktigt torr, lämna den fuktiga utanför, eller välj åtminstone en mer ventilerad och rymlig plats i huset för att ha förrådet av ved redo.
  • Se till att källaren är perfekt vattentät, speciellt om det är där du har din tvättstuga och torkställning.
  • Innan du duschar, värm upp badrummet så att du, om du kan, använder mindre varmvatten och utan att duscha för länge, för att minska mängden vatten och ånga som cirkulerar i badrummet. Så fort du är klar, öppna fönstret lite för att vädra och dra med fönsterskrapan på duschkabinens fönsterväggar för att få bort det mesta av vattnet. När du sedan stänger fönstret, överväg då att lämna dörren öppen för att rummet ska fortsätta att vädras. Även nyanvända och blöta handdukar och badrockar bör hängas på tork i ett varmare och torrare rum.
  • Utanför huset kan det vara bra att ha ett regnvattenuppsamlingssystem som fungerar bra: kontrollera och rengör det innan vintern kommer. Om möjligt, se till att kanalisera regnvattnet i en reservoar eller i en uppsamlingsbassäng som ligger på lite avstånd från huset. Det hjälper till att hålla väggar och tak fuktfria.

Gör-det-själv-metoder: det finns några knep som, i hemmet med endast säsongsbetonad och inte en alltför hög luftfuktighet, kan hjälpa utan alltför stora kosnader och ansträngningar.

  • Kol (till exempel den för att grilla): lägg kol i en behållare eller i en gammal kastrull och byt ut dem varannan eller var tredje månad, tidigare om du märker att de snabbt blir fuktiga.
  • Burkar eller skålar med bordssalt och eteriska oljor för att deodorisera: grovsalt är hygroskopiskt, därför absorberar det fukt. Du kan fylla en burk med det och droppa på lite eterisk olja eller till och med torkade aromiska örter, så att du samtidigt deodoriserar rummet.
  • Bikarbonat: på liknande sätt kan du använda bikarbonat.                                                    Med båda pulvren, när du märker fukt eller upplöst salt eller bikarbonat är det dags att byta ut dem.

Dessa är medel som kan hjälpa i badrummet och köket, och ibland är det nödvändigt att placera flera i ett mycket fuktigt rum. Har du någonsin provat någon av dessa? 

Advertisement