Parfymera tvätten i torktumlaren? Ta reda på hur du gör med bara en bit tyg

av Titti Carlberg

05 December 2021

Parfymera tvätten i torktumlaren? Ta reda på hur du gör med bara en bit tyg
Advertisement

Att använda sköljmedelark i torktumlaren är verkligen väldigt praktiskt: de är redan klara och väldoftande, det är bara att lägga dem i trumman och starta torkcykeln. Men även att återanvända dem en andra gång eller använda dem på många olika sätt hemma är de alltid en extra kostnad och inte precis ett ekologiskt val. 

Så när du har ont om dem eller vill prova gör-det-själv-alternativ, kan du kombinera användningen av kulor som mjukar upp tvätten och tar bort statisk elektricitet (det finns de som använder kulor av aluminiumfolie) medan för att parfymera tvätten kan du använda vilket tyg som helst.

Creativo

Creativo

Detta är ett verkligt intuitivt trick.

Allt du behöver göra är att välja ett tygstycke som, självklart, är intakt och starkt. Du kan därför använda gamla t-shirts som du ska slänga, men även gamla handdukar och lakan. Av vart och ett av dem kan du klippa rektanglar av samma storlek som mjukmedelsarken, sedan behöver du bara hälla några droppar av en valfri eterisk olja över dem och lägga in dem i trumman tillsammans med tvätten som ska torka.

Det räcker med 3 droppar doftolja för att ge en behaglig doft till tvätten, men du kan öka dosen om du inte är rädd för att doften ska bli för intensiv.

Dessa tygbitar kan också återanvändas flera gånger och med en färgad tvätt kan man använda tyger av liknande färg som i andra fall inte är lämpliga.

Om du inte använder kulor ihop med dessa tygbitar är det väldigt sannolikt att luddfiltret blir fyllt med ludd och hår, som vanligtvis fångas upp av de mjukgörande arken eller fäster vid kulorna. Så kom ihåg att kontrollera filtret ofta och göra rent det ordentligt, så har du alltid apparaten i utmärkt skick och tvätten parfymerad.

Det finns också de som föredrar att använda bollar av garn i torktumlaren, blöt dem först ordentligt: det ökar luftfuktigheten i apparaten, vilket hjälper till att förhindra att tvätten torkar för mycket och fylls med skrynklor och veck men utan att ändra på torktiden. Har du provat dessa trick någon gång? 

 

 

Advertisement