Grenar, lampor och mer: ta reda på hur du dekorerar den öppna spisen i perfekt jul stil

av Titti Carlberg

04 December 2021

Grenar, lampor och mer: ta reda på hur du dekorerar den öppna spisen i perfekt jul stil
Advertisement

Kanske för att eldstaden, vare sig den är antik eller modern, alltid blir en samlingsplats både mellan familjemedlemmar och gäster, och en av hemmets punkter som vi lättast kan förknippa med julstämning. En grupp människor samlade runt härden är en bild som vi alla har i åtanke, och i allmänhet är eldstäderna dekorerade med festonger, ljus, lampor och olika symboler som frammanar julens magi.

Så, det är trevligt att varje år ägna sig åt att dekorera den i full julstämning, kanske till och med hänga upp sockor fyllda med godis. Låt dig inspireras av idéerna nedan.

Grönt och en intensiv röd färg: blad och bär är alltid den perfekta naturliga kombinationen för alla juldekorationer, även på den öppna spisen.

Advertisement

Inget hindrar dig dock från att ge utlopp åt kreativiteten att välja färgglada miljöer, med festonger som önskar glad helg och många ljusa färger som gör vardagsrummet till en glad plats.

Om du föredrar en mer enkel stämning: då är en festong som bara går från ett hörn till ett annat, full av gröna löv och översållad med ljus en idé att överväga.

En triumf av rött: många dekorationer i olika storlekar och former, alla förenade i samma färg.

Även väggen ovanför spisen kan dekoreras, och du kan göra det på samma sätt som du dekorerar fönsterrutor och de andra väggarna, det vill säga med kedjor av kulor eller andra former som stjärnor, granar (av trä, tyg eller papper...), små kottar eller torkade apelsinskivor!

Advertisement

En kraftfull dekoration som går i grönt och guld, helt enkelt underbar.

En blå jul: du kan använda vilka färger du vill!

Advertisement

På en spis som inte ska tändas, kan du lägga till kvistar efter behag, med hängande dekorationer, och även fylla på med inomhusväxter.

Eukalyptusblad och strössel som snö eller till och med silverfärgade detaljer: det är en väldigt fin dekoration i kalla toner.

Advertisement

Det finns alltid plats för en och annan klocka och rosetter av sidenband som matchar.

På hyllan kan du ställa några ljus, men även många andra dekorationer som du gillar. Du kan hitta en plats för julkrubban, eller kanske till och med för stiliserade julbyar. Idéerna är verkligen oändliga.

Hur vill du dekorera din öppna spis i jul?

Advertisement