Hushållspapper: upptäck alla ställen där det inte bör användas i städningen hemma

av Titti Carlberg

04 December 2021

Hushållspapper: upptäck alla ställen där det inte bör användas i städningen hemma
Advertisement

Något som aldrig saknas i köket är en rulle hushållspapper: vi använder det vid många tillfällen, från fritering för att absorbera överflödig olja till att torka av vissa ytor som blivit smutsiga av stänk från matlagningen, med mera.

Det är verkligen användbart och ofta är det bekvämare att komma åt den färdiga rullen och dra åt sig en bit, än att leta efter den rätta sortens trasa eller svamp, för att sedan torka av med en diskhandduk, även om det senare är mer miljövänligt. Men det finns också ställen där det är bättre att inte ta till dessa er bekväma val, eftersom de är mindre användbara än de andra alternativen. Vi har listat några av dem nedan.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Damma av TV-skärmen: även om det inte verkar så vid beröring, är hushållspapper nötande, precis tillräckligt för att lämna märken på en så ömtålig yta som TV-skärmen.
  • Mobiltelefon, surfplatta och datorskärm: när vi upptäcker fingeravtryck eller annan smuts, kanske något stäk av vatten eller annan vätska som har lämnat spår på displayerna, tror vi att det är helt okej att använda hushållspapper för att torka av, men av samma anledning som ovan, är det bättre att låta bli.
  • På samma sätt kan du repa glasögonen: alla som bär glasögon vet att de då och då måste putsas för att säkerställa en optimal syn och ofta använder man lite tvål och vatten, (eller ännu hellre diskmedel) som ett alternativ till de speciella vätskor som finns, sköljer dem ibland och torkar av dem med hushållspapper. Det bästa är att undvika hushållspapper för att bättre bevara linsytan.
  • Speglar och fönster: samma historia, det är bättre att använda mjuka mikrofiberdukar eller i alla fall något som inte luddar.
  • För att ta bort feta fläckar från mattor eller annan klädsel: även de mest motståndskraftiga pappret, när det väl fuktas kan smulas sönder när vi gnuggar eller försöker dutta för att få bort smutsen från ytorna.
  • Fläckar på mörka tyger: det är bättre att undvika att badda med hushållspapper på ett mörkt tyg, återigen av samma anledning som ovan.

Det finns få begränsningar för bekväma och praktiska verktyg som hushållspapper!

Advertisement