Parfymera rummet med värmeelementen: Lär dig hur du gör detta med tyg och enkla knep

av Titti Carlberg

01 December 2021

Parfymera rummet med värmeelementen: Lär dig hur du gör detta med tyg och enkla knep
Advertisement

Med sänkningen av temperaturerna börjar värmeelementen i bostäderna att börja gå för fullt dagligen och under en lång period. De är verkligen oumbärliga verktyg för vårt välbefinnande när det är kallt ute, och de hjälper oss också att leda bort fukt från våra bostäder.

Förutom uppvärmning kan de även användas till att parfymera miljön, utan att behöva ta till dyra hemdeodoranter. Den konstanta värmen som elementet utstrålar kan faktiskt användas till att sprida doften av lättillgängliga och billiga ämnen, det räcker även med några gamla tygbitar! Läs vidare  för att ta reda på mer.

Det enklaste är att placera en behållare med vatten (en kastrull eller en skål, det beror på storleken och placeringen av elementet), där du kan lägga i rosmarinkvistar, citronskivor och kanske till och med kryddor som till exempel stjärnanis, nejlika, kardemumma och ingefära. Blandningen av parfymerna kan variera beroende på personlig smak, och du kan också förstärka den genom att tillsätta några droppar eterisk olja som passar till dessa kryddor.

Det är ett enkelt och billigt knep, som även kan användas på vedspisar. Det viktiga är att inte överbelasta elementet med för tunga skålar eller kastruller, inte heller att täcka en för stor del av radiatorn som därför skulle blockera värmen.

Ett annat användbart botemedel är att använda skalen av citrusfrukter som vanligtvis konsumeras på vintern: även de kan läggas i vatten eller helt enkelt dras på en tråd, lite som ett spett, för att hakas fast på elementet men utan att nödvändigtvis vara i kontakt med dess yta: så länge de är tillräckligt nära värmen når de fortfarande färska skalen som långsamt torkar och sprider en underbar doft i ditt hem.

Advertisement
Tutorial via suburbia-unwrapped.com

Tutorial via suburbia-unwrapped.com

Att skapa hemgjorda doftkuddar är en annan idé: det handlar om att göra liknande de som vi hänger upp i bilen, det viktiga är att de ska hänga ett par centimeter från elementet för att sprida en god doft. Du kan använda tygrester i vilken form du vill, till och med sy ihop två sidor och kanske till och med fylla dem med stoppning, till exempel bomull, och sen är det bara att hälla på några droppar doftande olja lite då och då.

Tutorial via hometalk.com

Tutorial via hometalk.com

På ett mycket liknande sätt kan du använda remsor gjorda av gamla tygrester, till exempel lakan, och fläta ihop dem: dessa ska du "dränka" i eterisk olja efter eget val, och sedan är det bara att hänga dem på värmeelementet.

Detta är väldigt enkla metoder som gör att du kan återvinna sånt som du hade tänkt att slänga, och som framförallt kan förberedas i farten och anpassas efter eget önskemål. 

Har du redan provat några av dem? 

Advertisement