Smutsig ugn? Försök att rengöra feta fläckar med salt och andra gör-det-själv-medel

av Titti Carlberg

01 December 2021

Smutsig ugn? Försök att rengöra feta fläckar med salt och andra gör-det-själv-medel
Advertisement

Ugnar är hushållsapparater avsedda att oundvikligen bli smutsiga: stänk av sås och fett från mat som tillagas, och samma ångor som produceras av maträtterna, skapar en fet patina och tydliga fläckar.

Att rengöra ugnen regelbundet är nödvändigt, liksom att ta sig tid att ingripa mer noggrant då och då. Att ha en ren ugn gör det faktiskt inte bara möjligt att laga mat bättre, utan också att kunna använda apparaten utan att det finns fläckar av gammal mat i den som är skadligt både för ugnen och för vår hälsa. Inte bara det faktumet att andas in röken av resterna som brinner under matlagning, inte är bra för vår hälsa.

Om du istället för att använda specifika rengöringsmedel vill prova ett gör-det-själv-alternativ, skapar du det snabbt med några matlagningsingredienser.

Creativo

Creativo

Salt

Förutom att använda vinäger, som kanske är det vanligaste rengöringsmedlet, kan du även prova salt blandat med bikarbonat. Faktum är att när ugnen är varm (men inte het) innan fläckarna hinner fastna hårt, blanda 80 gram salt med 230 gram bikarbonat i en sprayflaska, fyll sedan resten av flaskan med varmt vatten, skaka flaskan och spraya på de fortfarande varma väggarna i ugnen.

Stäng luckan och låt det verka i flera timmar (även en hel natt), nästa morgon torkar du bara rent med vatten, använd gärna en svamp för att gnugga lätt på smutsen.

Pasta av bikarbonat

En mycket populär metod som går ut på att blanda bikarbonat med vatten för att skapa en mjuk pasta som kan spridas på väggarna i ugnen. även detta måste lämnas att dra under lång tid, över en natt, sedan torkas det bort med en blöt svamp för att avsluta med en trasa. Om du önskar kan du droppa lit eterisk olja med citrondoft för att motverka den dåliga lukt som utvecklas av brända matfläckar.

Ett alternativ du kan prova är att tillsätta diskmedel till pastan, med väteperoxid istället för vatten. Doserna att använda är: 230 gram bikarbonat, 60 gram diskmedel (eller flytande Marseille-tvål) och 60 gram väteperoxid.

Vilken är din favoritmetod för att göra rent i ugnen?

Advertisement