Få trädörrar att glänsa igen med en närande behandling baserad på olivolja

av Titti Carlberg

01 December 2021

Få trädörrar att glänsa igen med en närande behandling baserad på olivolja
Advertisement

Möblerna och inventarierna i våra hem är i de flesta fall gjorda av trä, och ibland är de helt enkelt impregnerade och polerade material, men inte täckta med färgade lackeringar, för att man ska kunna beundra all den naturliga skönheten i ådringarna  varje träslag. Med tiden förlorar dock även de finaste träytor en del av sin ursprungliga prakt och om vi kommer ihåg tillräckligt regelbundet att damma och rengöra möblerna kan man inte säga detsamma om dörrarna.

Även de behöver rengöras då och då med samma omsorg, och när det är dags att återställa dess ursprungliga utseende bör du använda en behandling som ger näring till träets fibrer för att få det att skina och se friskare ut. För att göra detta kan man använda olika produkter, men den olivolja som vi använder i matlagningen är mycket användbar.

Pixnio, Pxhere

Pixnio, Pxhere

Hur man använder olja för att ge näring åt träet på en dörr

  1. Häll lite olivolja i en liten skål, mängden beror på dörrens skick och storlek, så ha flaskan inom räckhåll
  2. Använd en dammtrasa för att polera träet, doppa en bit i oljan och gnugga på träet
  3. Polera med linjera rörelser, upp och ner, och täck hela ytan som ska behandlas
  4. Fortsätt tills du ser att dörren inte absorberar oljan längre. Ibland räcker det med ett lager, men om träet är mycket skadat brukar det vara nödvändigt med två eller till och med ett tredje.
  5. Låt verka i 10 minuter
  6. Använd en ren torr trasa för att torka bort överfödig olja. Du bör torka tills den feta hinnan är helt borta

Olivolja, men även andra värdefulla vegetabiliska oljor, kan användas på detta sätt på möbler av naturligt trä, men dessa är engångsprodukter som ger företräde, för rutinunderhåll, till produkter utformade specifikt för trä, som innehåller oljor och harts som kan göra möblerna och dörrarna mer motståndskraftiga och hållbara. Ibland är det också nödvändigt att färga igen det trä som har missfärgats med tiden och då blir det nödvändigt att tillgripa speciella impregneringsmedel.

Har du använt olivolja någon gång på trädörrar?

Advertisement