En blå jul: låt dig inspireras av dessa idéer för att dekorera ditt hem i nyanser av blått och turkos!

av Titti Carlberg

30 November 2021

En blå jul: låt dig inspireras av dessa idéer för att dekorera ditt hem i nyanser av blått och turkos!
Advertisement

När man tänker på juldekorationer är de första färgerna som man kommer att tänka på rött, grönt och guld, eller kanske rent av snöns rena vita. Men i verkligheten kan du faktiskt använda alla de nyanser som du gillar bäst, även de som vänder sig mot de som allmänt anses kalla som blå eller de livliga som förknippas med havet och sommaren som turkos.

Från julgranen till julbordets mittpunkt och dekorationer att hänga inomhus eller på ytterdörren, om alla prydnadsföremål i våra hem stämmer överens med vår smak, blir det att välja ett mer ovanligt utbud av nyanser ett fascinerande val att prova. Låt dig inspireras av förslagen som följer nedan.

Advertisement

Om du har en vägg i nyanserna turkos eller blått, eller om det finns möbler som verkligen sticker ut med liknande färger, att välja att vända dig till det utbudet av nyanser även för juldekorationer gör hela miljön mer sammansatt.

Advertisement

Även om det i själva verket är en färg som kanske antyder sommar och hav, ser turkos faktiskt bra ut i vita, gråa och duvgråa miljöer också som accent på bordet i kombination med andra färgdekorationer.

Alla nyanser av blått och ljusblått även för kransar och miniatyrgranar: en fläkt av friskhet och originalitet i säsosongsbetonade dekorationer.

Det råder verkligen ingen tvekan om att det är färgutbudet som bäst matchar inredning i marin stil, så att kombinera turkosa julgranskulor med sjöstjärnor är en enkel och fängslande idé för en stilig mittpunkt.

Om guld ofta förknippas med varma färger som rött, kommer dekorationer som ändras till blått och turkos att ha silver och vitt som ackompanjemang: kalla men mycket eleganta färger.

Advertisement

Inget hindrar dig dock från att även våga dig på den intensivt röda, nästan vinröd, på vissa julstjärnor: med en ljusblå färg går det väldigt bra och sticker verkligen ut på ett fantastiskt sätt.

Den andra färgen som passar bra i dessa kombinationer är grön: föreställ dig påfåglarnas fjädrar, med dessa omisskännliga toner!

Advertisement

Och det är just dekorationerna med påfågelfjädrar som blir en del av kombinationerna, oavsett om det är en festong på den öppna spisen eller de som pryder ljuskronan.

Om du inte är rädd för att göra ett ovanligt val, då kan du prova med att ha en helt turkos gran.

Advertisement

Medan vi törs mera och alltid med oklanderligt resultat, ett snöigt vitt träd med sjöstjärnor.

Det är inte heller otänkbart att använda band och tyger med rustik stil och färger som överlag matchar de varmare.

Advertisement

Det finns även de som inte ger upp de varma och överdådiga tonerna av guld, brons och koppar att kombinera med turkos och blått. 

Skulle du vilja använda nyanser av turkos i dina juldekorationer?

Advertisement