Befria duschmunstycket från kalk med en bikarbonatpasta som det går snabbt att göra

av Titti Carlberg

24 December 2021

Befria duschmunstycket från kalk med en bikarbonatpasta som det går snabbt att göra
Advertisement

Det är verkligen irriterande när vi öppnar vattnet i duschen och inser att strålen träffar oss ojämnt eller att det inte kommer tillräckligt med vatten för att vi ska kunna skölja av oss tvålen ordentligt. Om det inte går att skylla på trycket i systemet, betyder det att duschmunstycket är igensatt av kalk.

Detta händer när du inte gör rent det regelbundet, speciellt om du har väldigt hårt vatten i ditt område. I själva verket är det nödvändigt att då och då ägna sig åt en djupare rengöring, som just syftar till att lösa upp de kalkansamlingar som hindrar vattnet från att spruta ut från duschmunstycket. Vanligtvis används vinäger som huskur, men det finns också ett annat knep, mycket snabbare för fall som inte är så allvarliga.

publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Vinägermetoden, det vill säga den där munstycket sänks ned i ren vinäger eller till och med i en lösning av vatten och vinäger och låter det dra i många timmar (ofta en hel natt), är den som ger bäst resultat, speciellt när kalkavlagringarna är mer omfattande. Den är verkligen enkel att använda med avtagbara munstycken, men med de fasta blir det lite krångligare och kräver att du använder trasor och plastpåsar.

Därför, om situationen inte är för allvarlig kan du prova alternativa lösningar som är lättare att använda. I huvudsak handlar det om att skapa en krämprodukt som är lätt att sprida på duschhuvudet och som lämnas för att göra verkan, och i denna mening är bikarbonat användbart.

Det kan blandas med citronsaft och lämna krämen på duschhuvudet så att det agerar på kalkavlagringen: fyll en kopp eller en liten skål med 3 till 4 matskedar bikarbonat, pressa en citron och häll citronsaften sakta ned lite i taget över bikarbonaten medan du hela tiden rör om. Du behöver förmodligen inte all citronsaft om du inte vill öka mängden bikarbonat för att skapa mer av produkten. Med hjälp av en svamp eller en tandborste (det går också bra med dina fingrar men använd skyddshandskar) sprider du krämen på duschmunstycket.

Låt det verka i minst tre timmar, och det är bättre om du täcker munstycket med plastfolie eller en plastpåse, så att pastan inte torkar för snabbt. Efter den nödvändiga tiden kan du använda en tandborste för att gnugga bort produkten, öppna sedan vattnet och kontrollera resultatet. Vid behov kan du ingripa med en nål eller ett liknande föremål i de små hålen (kanske efter att du har fuktat området med ett surt ämne som vinäger eller den återstående citronsaften). Men var försiktig så att du inte förstör det, vilket är lätt hänt.

Har du aldrig provat denna metod?

Advertisement