Från aptitretare till desserter: många scenografiska idéer för att duka fram julmaten på ett kreativt sätt

av Titti Carlberg

29 November 2021

Från aptitretare till desserter: många scenografiska idéer för att duka fram julmaten på ett kreativt sätt
Advertisement

Inte bara dekorationerna i mitten på bordet eller vid de enskilda platserna för varje middag: när en lunch eller middag tillagas under julhelgen kan till och med maten presenteras på ett scenografiskt sätt. Ofta innehåller huvudrätternas recept användning av råvaror som, både när det gäller utseende, doft samt smak, får dig att tänka på den här festen, och som gör att du inte behöver några extra garneringar. Istället kan du med aptitretare, sidorätter, frukt och desserter, lära dig ett fantastiskt sätt att presentera de rätterna på julbordet.

Ta en titt på idéerna nedan, du kanske hittar en som passar din julmeny!

Advertisement

Italienska aptitretare. Om du tänker börja lunchen med charkuterier, pickles, salta kex och liknande, avänd kvistar av rosmarin för att skapa en krans som de som man hänger på dörren, och lägg sedan ner några rätter ovanpå, fortsätt med att ordna dem runt för att nå önskad mängd.

Advertisement

Skivor av skinka är perfekta för att skapa dekorativa rosor (du kan ta hjälp av små dricksglas) och det finns inget som hindrar dig från att lägga upp lite frukt som matchar smaken av det övriga.

Ett annat snabbt och enkelt sätt att skapa en komposition att först beundra för att sedan smaka på är att arrangera de olika smårätterna på en skärbräda som formar formen av en julgran... Eller någon annan julsymbol som du gillar, kanske en stjärna.

Genom att ta med någon typ av mousse till bordet, som har förvarats i kylskåpet till en stund innan servering, kan du också presentera den som ett litet träd: moussen bildar en kon och sedan dekorerar du den som ett litet miniatyrträd med aromatiska örter och salta snacks.

Ett litet ingenjörsarbete med grissini, bröd, salami, ost och torkad frukt.

Advertisement

Bland de livsmedel som lämpar sig bäst för att skapa spektakulära rätter är smördeg (eller till och med brisé): med enkla rustika rätter kan du skapa en stjärna.

Du kan forma virvlar till en gran, en stjärna eller en snögubbe!

Advertisement

Kanapéer och krutonger, ta hjälp av pepparkaksformar för att ge dem formen av granar och annat.

Denna teknik att vrida trädets "grenar" är användbar för både salta och söta rätter.

Advertisement

När det kommer till frukt och grönsaker som kan skivas är det lätt att skapa färgglada kompositioner.

Men även med bär och tärningar av frukt kan du skapa en söt rätt. Men kom alltid ihåg att ha en bädd av aromatiska kvistar under för att skapa den rätta effekten!

Advertisement

Är det dags för en söt rätt? Roa dig med att skapa denna av marshmallow i en kopp choklad.

Och även skivor av en tårta eller en efterrätt gjord av puffat ris kan dekoreras för att se ut som söta renar.

God Jul!

Advertisement