Få köksplattorna att glänsa genom att ta ta bort all fet smuts med huskurer

av Titti Carlberg

28 November 2021

Få köksplattorna att glänsa genom att ta ta bort all fet smuts med huskurer
Advertisement

När vi har att göra med köksstädning bör vi inte glömma plattorna bakom spisen, diskbänken och bänkskivan som mycket ofta är kakel eller något annat tvättbart material. Det är faktiskt ytor som varje gång vi lagar mat blir smutsiga på grund av stänk och ångor som lämnar fläckar och samma feta patina som vi kan hitta på kökshyllor och möbler.

Så kom ihåg att alltid ingripa med avfettningsprodukter som du även kan förbereda själv, för backsplash och andra kaklade väggar.

Advertisement
Creativo

Creativo

Beroende på vilken typ av material som beläggningen av väggen som ska tvättas är gjord av, kan slutresultatet bli olika.

  • En lätt slipande svamp bör användas för vanliga keramikplattor.
  • Om de däremot är färgade eller har några präglade eller dekorativa element, då är det bättre att använda en mikrofiberduk eller en mjuk svamp.

Metoden att använda vid rutinstädning, när det inte finns för mycket smuts att ta bort, räcker det med varmt vatten och din favoritprodukt för att rengöra plattorna. Kom alltid ihåg att använda en ren kökshandduk för att torka ordentligt så fort du har tvättat klart. Om du vill förbereda ett eget rengöringsmedel, kan du lösa upp två matskedar Marseille-tvål i en halv liter varmt vatten, tillsätt en matsked bikarbonat och/eller 5 droppar av eterisk olja efter eget val.

Om det däremot är kraftigt fet smuts kan du förbereda en mjuk pasta med bikarbonat och vatten, som ska passeras över de drabbade områdena med en svamp, gnugga försiktigt. Torka sedan bort allt överflöd med en mjuk trasa. Slutligen, för att polera använder du en torr mikrofiberduk.

När det gäller springorna kan du fylla en stor kopp med varmt vatten och ett par matskedar blekmedel och skrubba (med handskar på, skydda ögonen och luftvägarna) med hjälp av en borste eller en gammal tandborste. Om springorna är färgade, prova den här metoden först på en mindre synlig plats för att se om färgen bleks. Om du inte kan använda den här metoden, kan du skapa en pasta baserad på 20 gram bikarbonat upplöst i 60 ml varmt vatten, med tillsats av en tesked (eller mindre) diskmedel. Alternativt kan du också använda citronsyra eller om du misstänker mögelbildning. väteperoxid.

 

Advertisement