Vill du att det ska dofta gott i skåp och lådor? Prova med tidningspapper och lite annat

av Titti Carlberg

24 November 2021

Vill du att det ska dofta gott i skåp och lådor? Prova med tidningspapper och lite annat
Advertisement

Varje gång vi tar en klänning från garderoben eller öppnar garderobsdörrarna där vi förvarar handdukar och lakan, vill vi känna en ren doft. En fräsch och kanske blommig doft, en balsamisk, kanske en med citrus eller en kryddig: beroende på vad du har för smak kan du använda många olika dofter för att undvika dålig lukt i möblerna i ditt hem.

Faktum är att skåp och lådor kan utveckla en obehaglig lukt av "instängt" vilket ofta beror på att vi inte ventilerar dem tillräckligt ofta, eller kanske en ansamling av fukt: allt detta är ett fenomen som tycks bli ännu tydligare när vintern kommer, men det är inte säkert att det inte händer även vid andra tillfällen. Det kan därför vara bra att ta till några enkla knep för att undvika dålig lukt, till exempel tidningspapper.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Tidningspapper

Har du aldrig hört talas om den uråldriga seden att fodra botten av lådor och garderober med papper? Nuförtiden är det inte alla som gör det, men en gång i tiden kunde man hitta väldigt vackra och dekorerade papper på botten av möbeln. Att använda papper som är obestruket men grövre och mer poröst är ett sätt att förhindra att kläder och tyger som placeras i förvaringslådor eller på garderobshyllor blir illaluktande och hjälper också till att hålla möblerna renare. Faktum är att dessa pappersark bör bytas en eller två gånger om året, varför du, förutom de vackraste och mest färgstarka, också kan använda enkla tidningspappersark: tidningspapper absorberar faktiskt fukt och därför fungerar det bra för denna typ av botemedel. Ännu mer om du droppar några droppar eterisk olja på pappret efter eget önskemål på doft (med preferenser för tea tree, citron och lavendel).

Andra knep för att eliminera dålig lukt

  • Gips: blanda två delar gips med en del vatten för att bilda en pasta, tillsätt 5 dropar (eller mer om du vill) av en valfri eterisk olja. Med detta preparat fyller du en bricka för isbitar (eller en form för kakor). Låt det torka helt och använd sedan bitarna i en behållare eller bomullspåse för att lägga den i möbeln.
  • Ris: fukten som samlas i dessa stängda utrymmen genererar mögel och därför dålig lukt. Att använda hygroskopiska ämnen som okokt ris hjälper till att bekämpa fukten. Du kan förbereda påsar att hänga inuti skåpen eller placera mellan hyllorna. Och du kan också lägga till några droppar eterisk olja med en fräsch och behaglig doft.
  • Bikarbonat: lägg några matskedar i en skål eller i bomullspåsar och om du vill kan du droppa på eterisk olja efter egen smak.
  • Droppa lite av din favoritparfym på bomullstussar eller silkespappersblad, vänta tills det torkar och lägg sedan in det i möblerna.
  • Mjukmedelsark för torktumlare: efter att du har använt dem i apparaten är de fortfarande doftande och du kan återanvända dem för skåp och lådor.

Har du någon favoritmetod för att parfymera dina garderober och lådor?

Advertisement