Gör vardagsrummet trevligare genom att deodorisera soffor och gardiner med en gör-det-själv-parfym

av Titti Carlberg

10 December 2021

Gör vardagsrummet trevligare genom att deodorisera soffor och gardiner med en gör-det-själv-parfym
Advertisement

Oavsett om det är för att välkomna gäster eller bara för att göra sitt hem trevligare och mer välkomnande när som helst, är det alltid ett nöje att känna en behaglig doft i rummen. Och om vi har husdjur, eller har lagat en maträtt som lämnar en genomträngande lukt, är det en användbar taktik att eliminera obehagliga aromer genom att deodorisera tyger som annars riskerar att bli impregnerade med den obehagliga odören.

Det finns många deodoranter att köpa, men om vi vill förbereda i mängd utan att spendera allt för mycket pengar och även anpassa parfymen som vi föredrar, så kan vi ta till några gör-det-själv-medel, som till exempel den som vi föreslår nedan. Den är perfekt för kuddar gardiner och soffklädsel men även på sänglinne.

Creativo

Creativo

Nödvändiga ingredienser:

  • 250 ml destillerat vatten
  • 120 ml destillerad vitvins vinäger
  • 12o ml denaturerad sprit
  • 15 droppar eterisk olja efter eget önskemål
  • (Frivillig) kvist av lavender eller agrumiskal om de matchar doften på den eteriska oljan

Allt du behöver göra är att blanda allt i en sprayflaska, skaka lite före användning och spraya det på lite distans från tygerna som du vill parfymera. Använd den inte på läder- eller skinnsoffor. För en ännu mer effektiv effekt, kan du strö bikarbonat över sitsen och ryggstödet, låt det verka i minst en halvtimme(men gärna en hel natt) och dammsug sedan bort det. Spraya sedan med din hemgjorda doftspray.

Lukten av vinäger kommer att försvinna när det torkar, men om du vill kan du minska mängden när du förbereder sprayen. Alkohol, å andra sidan, hjälper oljan att lösas upp, så även om en blandning av bara vatten och olja doftar, med tillsatsen av spriten blir det mer enhetligt och stabilt. 

Om du vill öka doften kan du ta till sköljmedelsark, de som du använder i torktumlaren (det går bra med använda, huvudsaken är att de är torra) och lägga in dem mellan kuddarna i soffan. Eller på liknande sätt kan du använda bomullspinnar indränkta i ett par droppar doftolja eller till och med din parfym.

Advertisement