Svett, rök och till och med lukt av bränt: ta reda på hur du får det att försvinna från stickade tröjor

av Titti Carlberg

29 November 2021

Svett, rök och till och med lukt av bränt: ta reda på hur du får det att försvinna från stickade tröjor
Advertisement

Stickade tröjor eller till och med de tunna tröjorna som vi använder under andra plagg, är plagg som vi kan använda året runt, och när kylan kommer händer det att vi går ut på morgonen med många lager kläder för att sedan börja svettas under dem när temperaturen stiger under dagens gång. Och om det av en slump inträffar en olycka i köket, eller om vi är rökare, så känns det som om lukten av rök och bränt, precis som svett impregnerar den stickade tröjans fibrer. 

För att eliminera dessa obehagliga lukter kan du använda några användbara knep som vi förklarar nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Med vinäger

  • 60 ml vit vinäger
  • 230 ml vatten

Blanda i en sprayflaska och spraya direkt på tröjans armhålor vid svettlukt, blötlägg rejält: lägg sedan tröjan platt på en torkställning tills den har torkat.

Med shampo

  1. Fyll handfatet eller en hink till hälften med kallt vatten
  2. Häll i 1 matsked schampo (inte för färgat hår eller med tillsatser, ett så naturligt shampo som möjligt, till exempel ett barnschampo)
  3. Sänk ner tröjan och krama lätt, tillsätt eventuellt lite extra schampo i armhålorna. Gnugga inte!
  4. Häll bort vattnet efter 30 minuter och fyll på med nytt kallt vatten
  5. Flytta runt tröjan och krama lätt för att få bort så mycket vatten som möjligt, utan att krama eller vrida för hårt
  6. När den är väl sköljd, bred ut en handuk på en bänk, lägg tröjan på den och rulla den från sida till sida för att absorbera det mesta av vattnet, du kan behöva byta handduk efter ett tag
  7. Låt torka plant på en torr och ventilerad plats. Om det är fint väder kan den ligga utomhus för att ännu effektivare få bort obehagliga lukter

Ett alternativt sätt av denna tvätt innebär att man först endast använder kallt vatten och att man sköljer tröjan noggrannt. Sen tömmer du ut vattnet, fyller den med nytt vatten och vinäger i lika delar: du kan använda denna blandning för att alltid "tvätta" utan att vrida eller gnugga hårt. Skölj väl med kallt vatten och torka enligt de tidigare anvisningarna.

Advertisement