Inga fler kladdiga skåpdörrar: få bort den feta smutsen med en gör-det-själv-produkt

av Titti Carlberg

22 November 2021

Inga fler kladdiga skåpdörrar: få bort den feta smutsen med en gör-det-själv-produkt
Advertisement

Matlagning varje dag producerar stänk av olja, fett och ångor som regelbundet smutsar ner alla ytor runt spisen och ugnsluckan. På så sätt blir lådor, hyllor, bänkar och framförallt väggskåpen ovanför spisen och bänken på några dagar täckt av en patina av klibbig smuts som med tiden blir allt mer irriterande och synlig. 

För att eliminera det räcker det inte att passera med en fuktig trasa, utan det är nödvändigt att använda något rengöringsmedel eller ämne som avfettar, men utan att skada materialet. Det är möjligt att skapa en effektiv gör-det-själv-produkt att använda som avfettningsmedel i köket, vi anger den nedan.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Trä

  • Med Marseille-tvål: smält 3 matskedar i en kastrull med 750 ml avmineriserat eller destillerat vatten, och när det är väl upplöst stäng av plattan, låt det svalna och häll det i en sprayflaska
  • Vinäger: Blanda lika delar vit vinäger och vatten och häll det i en sprayflaska
  • Bikarbonat: denna produkt har en lite skrapande effekt, så den bör bara användas vid svår smuts eller fett. Skapa en lätt pasta med vatten och lägg den på punkterna som ska rengöras, gnugga försiktigt med en trasa, skölj och torka sedan
  • Potatismjöl (eller majsstärkelse): blanda lite i en skål med varmt vatten för att få en tunn kräm och använd den på de mest uppenbara fettfläckarna. Pulvret av dessa mjöl är mycket fint och därför mindre nötande än andra ämnen, och bör inte skada ytan, prova först i ett litet hörn för att se om den förstör finishen eller inte
  • Tandkräm: blöt en svamp med varmt vatten, krama lätt och häll lite tandkräm över den för att gnidas över smutsen

Men om träet är ömtåligt eller lackat kan vinäger och bikarbonat förstöra finishen. Så försök i de fallen först med bara varmt vatten, och om det inte räcker, förbered en skål med varmt vatten där du har löst upp lite Marseille-tvål eller ett milt diskmedel.

Metall

det är ett mer motståndskraftigt material, så det är inga problem att använda de rengöringsmedel som beskrivs ovan, du kan även använda citronsaft (3 matskedar i en flaska varmt vatten), eller citronsyra (ett par matskedar i en spray flaska med vatten). Vinäger, tvättsprit eller alkohol, som används direkt på individuella fläckar fungerar också bra. Prova alltid först i ett mindre synligt hörn på möbeln för att kontrollera att det inte skapar förändringar på ytan.

Marmor

du kan blanda en halvliter varmt vatten (helst destillerat) med några droppar milt diskmedel eller Marseille tvål. Lägg eventuellt till:

  • Denaturerad alkohol (eller isopropyl): genom att tillsätta det kan man bättre avfetta smutsen och generellt är det indicerat att använda en mängd som är strax under hälften av vattnet
  • Eterisk olja: i en halv liter vatten kan du använda 15-20 droppar (eller om du föredrar mindre) av den doft som du föredrar.

Vilken är din favoritprodukt för rengöring av köket?

Advertisement