Få dina fönster och speglar att glänsa med några enkla gör-det-själv-metoder

av Titti Carlberg

11 December 2021

Få dina fönster och speglar att glänsa med några enkla gör-det-själv-metoder
Advertisement

Från fönster till speglar, genom duschkabinen och garderobsdörrar, det finns många ytor av glas i ett hem, och de är alla utsatta, mer eller mindre, för damm, smuts och kalkavlagringar. Att tvätta fönster och få oönskade ränder är frustrerande och får det att verka som att du bara har slösat bort din tid, samtidigt som att uppskatta perfekt transparenta och glänsande ytor är en givande belöning för våra ansträngningar.

För att tvätta dessa ytor ordentligt används specifika produkter, vanligtvis baserade på sprit, som också kan lösa upp kalk- och smutsavlagringar, vilket gör glaset perfekt slätt och glänsande. Att förbereda produkten hemma är verkligen enkelt, och det är bättre att fylla på med de olika ingredienserna för att alltid ha en stor mängd produkt redo att användas när du behöver det.

Creativo

Creativo

Grundrecept med destillerat vatten och vinäger

  • 500 ml destillerat vatten ( det är fritt från föroreningar och lämnar inga streck, du kan även förbereda det hemma, om du har tillräckligt med tålamod)
  • 120 ml vit vinäger (gärna destillerat)
  • (valfritt) 10 droppar eterisk olja (vanligtvis rekommenderas Tee Tree, eukalyptus, mynta, citron eller lavendel)

Blanda allt i en sprayflaska och skaka ordentligt före användning.

Grundrecept med denaturerad sprit

  • 250 ml destillerat vatten
  • 60 ml denaturerad sprit
  • 2 matskedar vitvins vinäger (du kan byta ut det, om du vill, mot 3-4 matskedar pressad citronsaft)

En version innebär användning av alkohol och destillerat vatten i lika delar (250 ml av varje), alltid med tillsats av vinäger.

Häll först i spriten och skaka flaskan ordentligt innan användning.

Recept med majsstärkelse

  • 500 ml destillerat vatten
  • 60 ml denaturerad alkohol
  • 1 matsked majsstärkelse

Med tanke på att det finns majsstärkelse i blandning är det viktigt att skaka flaskan väldigt ordentligt för att undvika bildning av klumpar. Denna produkt fungerar också bra som avfettningsmedel för smutsiga köksytor, men se till att materialen de är gjorda av inte riskerar att skadas i kontakt med alkohol och vinäger.

Spraya i alla fall produkten direkt på glaset som ska rengöras om det är väldigt smutsigt eller om det inte är för stort och sedan kan du snabbt gnugga den mjuka trasan över det innan det rinner ner eller torkar för mycket. Undvik alltid att tvätta fönstren när solen lyser direkt mot dem.

Vilken är din oslagbara produkt till fönstertvätt?

Advertisement