Intensiv kyla? Undvik de mest irriterande besvären med ett par geniala knep

av Titti Carlberg

21 November 2021

Intensiv kyla? Undvik de mest irriterande besvären med ett par geniala knep
Advertisement

Vinterns ankomst i många områden innebär också utsikterna att behöva ta itu med kraftiga snöfall eller nattfrost, av den typen som försvårar många vanliga dagliga sysslor och som dessutom tvingar oss att behöva bekämpa kylan i bostaden.

Bilarna som står utanför möter en hel rad problem som gör det svårare att flytta, och även inne i våra hem finns det ytterligare några hinder som härrör från vinterkylan. Här följer några knep som kan minimera dessa irritationsmoment.

Advertisement

Har du ett par långa strumpor som inte är i så bra skick och du funderar på att slänga? De blir istället väldigt användbara till din bil. I perioder av intensiv kyla, när temperaturen sjunker på natten, måste vindrutetorkarna hållas åtskilda från vindrutan för att förhindra att de fastnar på den. Men ibland skapas det is även på dem. För att undvika is på torkarbladen kan du skydda dem med dina gamla strumpor.

Advertisement

Alltid på ställen där det snöar mycket och det är svårt att flytta bilen, när snö har lagt sig eller ett islager har bildats runt däcken är salt en av de vanligaste lösningarna. Men visste du att många också använder kattsand? De förvarar en påse av det i bilen under vintern, för att sprida det runt däcken och få dem att fästa i gruset för att flytta bilen från de mest kritiska punkterna.

Intensiv kyla? Undvik de mest irriterande besvären med ett par geniala knep - 3

Värmeelement sprider värme åt alla håll vilket gör att väggen bakom dem också värms upp. Men när det kommer till en vägg som vätter utåt går den värmen faktiskt förlorad: så man kan skapa paneler som reflekterar den och gör den diffus inne i de olika rummen. Använd bara aluminiumfolie, som du också kan fästa på en kartongskiva med isoleringstejp, så att du kan sätta på och ta av lättare.

För att värmeisolera fönstrens glaspaneler när det verkligen är väldigt kallt kan du använda bubbelplast: spraya lite vatten på fönstret och sprid över arken med luftbubblorna, som "fastnar" automatiskt på glaset. Det ser inte vackert ut men det hjälper till att hålla rummet varmt!

Advertisement

Om du bor i ett område där nattfrost kan orsaka problem på bilens gummitätningar, som de på rutorna, ta för vana att spraya lite smörjmedel på kvällen då väderleken har förutspått minusgrader under natten, så får du ingen obehaglig överraskning nästa morgon.

Undvik att behöva skrapa bort snö och is från speglarna på morgonen genom att skydda dem med plastpåsar på natten, även lufftäta för väder och vind går bra.

Advertisement

Om du kommer hem med stövlar och skor som är dyngsura på grund av regn eller snö och du vill att de ska torka snabbt, knöla ihop tidningpapper och stoppa det i stövlarna och skorna då tidningspapper absorberar fukten.

Advertisement