Använd dammsugaren för att sprida en behaglig doft i ditt hem: ta reda på hur

av Titti Carlberg

14 December 2021

Använd dammsugaren för att sprida en behaglig doft i ditt hem: ta reda på hur
Advertisement

Även om vi är noggranna med, och använder ofta, dammtrasor av alla slag, är det bara dammsugaren som verkligen eliminerar alla spår av damm från bostadens alla ytor, vilket gör denna kategori av hushållsapparat till en grundläggande allierad för att upprätthålla korrekt hygien i våra hem.

Förutom städning kan vi dock dra nytta av de olika modellerna för att deodorisera bostaden med en delikat doft då och då. Dessutom kan även korrekt rengöring av själva apparaten göra att den sprider en behaglig lukt när den sätts igång. Läs vidare för att få reda på mer.

Pixnio, Pixabay

Pixnio, Pixabay

Om du har en dammsugare med påse måste du, förutom att byta den när den är full, komma ihåg att göra rent filtret regelbundet: så ofta som möjligt bör det plockas bort och tvättas med såpa och vatten, krama tills det är rent; innan du sätter tillbaka det i dammsugaren måste det vara helt torrt, vilket kan ta upp till 24 timmar eller lite längre. Om det inte går att ta bort filtret, måste det bytas ut mot ett nytt. Sista utgångsdatumet skiljer sig beroende på användningen av apparaten, men i princip varje gång du får slut på en stor förpackning med påsar kan det vara läge att kontrollera filtret. I vilket fall som helst, varje gång den tas bort från sitt hölje för att tvättas eller bytas, är det också bra att göra rent höljet, använd en trasa som är lite fuktad med vatten och såpa, låt den torka ordentligt i luften ett dygn innan du sätter tillbaka filtret.

För den här typen av dammsugare, kan du prova dessa knep för att deodorisera ditt hem:

  • Lägg i ark av absorberande hushållspapper i påsen med några droppar av doftolja eller till och med ark med torktumlar sköljmedel. Du kan hälla i en krydda som till exempel kanel, bikarbonat eller talk.
  • Blanda bikarbonat med 15 till 20 droppar doftolja, din favoritdoft, i en burk, stäng locket och skaka ordentligt. Strö sedan ut 2 eller 3 matskedar av denna blandning på golet och dammsuga upp det. Nu sprider dammsugaren en behaglig doft i de rummen du använder den.

Om dammsugaren däremot har en tank (till och med vatten i vissa fall) som den samlar smutsen i, kommer det att vara nödvändigt att göra ren den efter varje användning, kanske till och med med decinficeringsprodukter. Vid användningstillfället kan du:

  • använda metoden med burken med talk och doftolja som anges ovan, eller
  • häll 5-7 droppar doftolja, efter eget önskemål, direkt i vattentanken

Detta är bara små och enkla försiktighetsåtgärder som kan göra skillnad för ett rent och väldoftande hem.

Advertisement