Duka matbordet i jul: låt dig inspireras av många vackra idéer för att dekorera under julhelgen

av Titti Carlberg

20 November 2021

Duka matbordet i jul: låt dig inspireras av många vackra idéer för att dekorera under julhelgen
Advertisement

Julhelgen är den tid på året då även de som vanligtvis inte har tid eller lust att dekorera sitt hem vid andra tillfällen, anstränger sig extra för att göra det vackert. Det är också en del av helgens speciella atmosfär, och tillfälle, som driver alla att arbeta hårdare för att ha luncher och middagar med släkt och vänner. När du har dukat bordet med allt som du behöver, kan en mittpunkt som pryder bordet, inte saknas, även om den är väldigt enkel och symbolisk.

Nedan föreslår vi några för att försköna bordet under julhelgen.

Advertisement

Om du har en träskiva (även de som används för att utföra arbete), förbered den i tid genom att jämna till den och polera den med någon produkt för trä: den blir den perfekta scenen för att skapa många spektakulära och enkla mittpunkter med några få gester. Det går snabbt att flytta på den, och om du vill kan du till och med att dekorera den med schabloner, men det ser också bra ut med glasburkar, frukter eller röda bär, kvistar och blad eller något eget önskemål på dekoration.

Advertisement

Mycket mindre men ändå väldigt vacker: denna idé är för runda bord (eller så ställer du många av dem i rad på ett långbord), det räcker med en rund träskiva (eller en rund skärbräda), med blomsterkvistar och en glasburk med ett tänt ljus och röda bär.

Ett upphöjt kakfat tar mindre plats. Om du föredrar den rustika stilen så kan du använda ett som är i trä, annars finns det de klassiska i metall eller för de som är lite mer för den sofistikerade och moderna stilen, ett i glas.

Denna mer pråliga komposition är lämplig för stora tillfällen och kräver en del förberedelse: skaffa tre korgar av liknande form men olika storlekar och stapla dem på varandra för att skapa en fontäneffekt. Du bör använda en floristsvamp som har blötts i vatten (det tar timmar, ibland, att blötlägga den väl) och sedan kan du använda alla de sorters kvistar som du föredrar.

Du kan dekorera en löpare med tall- och grankvistar och även stora kulor.

Advertisement

En dekoration för det lilla bordet som står i vardagsrummet: fyll en bricka med julgranskulor, stearinljus och eventuellt några kvistar.

Ett perfekt matchning mellan rustikt och modernt.

Advertisement

Samma idé, men utan någon kvist: den lysande cirkeln är dekorerad med julgranskulor.

En triumf i rött, med Amaryllislökar och mycket julgransprydnader.

Advertisement

Flaskor: detta är sysslor som du kan använda när som helst under året och alltid återanvända. Färger och glitter är det enda du behöver.

Fäst bokstäver på flaskhalsarna och för ihop flaskorna så att man kan läsa det glädjande ordet.

Advertisement

Vad sägs om att skapa ett snöigt landskap med vita granar, ljus och fallande snöflingor?

Vilken idé gillar du mest?

Advertisement