Tvätt som aldrig torkar: är det bra att ta hjälp av värmeelementet?

av Titti Carlberg

19 November 2021

Tvätt som aldrig torkar: är det bra att ta hjälp av värmeelementet?
Advertisement

När det är för kallt ute för att lufttorka tvätten och det dessutom är kallt och fuktigt inomhus, är lösningen att torka den i en torktumlare. Men det är inte alla som har en, och det finns dessutom kläder som inte är gjorda för att torka i en torktumlare. Vad ska man göra då? Den lösning som vi kanske använder är att låta tvätten torka hängande direkt på elementen som i allmänhet är installerade på behagliga temperaturer. 

Det finns dock ett antal kontraindikationer för denna vana, som påverkar både vår hälsa och potentiella säkerhetsrisker. Läs vidare för att lära dig mer och ta reda på hur du kan  minimera dessa risker.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om det finns personer som har problem med luftrören i bostaden bör denna praxis undvikas: det finns fall där denna situation gynnar spridningen av farliga svampsporer, aspergillus, som är farliga för personer med andningssvårigheter. Även för personer med cancer eller svagt immunförsvar kan det vara riskfyllt.

Naturligtvis kommer det, att hänga ett par strumpor eller en t-shirt på elementet, inte att starta en brand. Det är dock viktigt att inte överbelasta med för många lager av tvätt, och framför allt inte göra det varje dag. När vi hänger blöt tvätt på värmekällor genererar vi ånga och fukt som sprids i rummen och skapar synlig kondens, framförallt på fönster, speglar och till och med på möbler.

Det är därför bra att åtminstone ventilera rummet där du hänger kläderna på tork: håll dörrarna öppna eller (ännu bättre) lämna ett fönster på glänt. Undvik dock att torka tvätten i sovrummet och det är att föredra så stora ytor som möjligt.

Den bästa lösningen är dock att hänga kläderna nära elementen istället för direkt på dem: ställ stolar nära dem och häng kläderna på ryggstödet, eller häng dem på galgar nära ytan som utstrålar värme: förutom att öka luftfuktigheten i rummet och skapa gynnsamma förhållanden för profilering av mögel och svampar, leder täckning av elementen till en ökning av förbrukningen av el.

Kort sagt, vi bör bara ta till det här praktiska tricket när vi verkligen inte har något annat val.

 

Advertisement