Undvik vanliga misstag för att få det bästa resultatet när du städar ditt hem

av Titti Carlberg

20 November 2021

Undvik vanliga misstag för att få det bästa resultatet när du städar ditt hem
Advertisement

Det är svårt att hitta någon som verkligen tycker om att städa: det är en uppgift som, ju oftare och ju mer effektivt vi tar hand om den och gör det till en vana, något som görs för att det är ett måste och inte bör skjutas upp för då blir man bara tvungen att jobba dubbelt. Men vad ska man göra när resultatet, trots idoga ansträngningar, inte blir tillfredsställande? Man kanske bör ändra metod eller bli lite mer effektiv.

Faktum är att det finns ett antal misstag som bör undvikas för att få bättre resultat, utan att behöva anstränga sig ytterligare. Nedan beskriver vi några av de vanligaste.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Rengöringsmedel: se till att alltid läsa instruktionerna när du köper nya produkter, men det skadar inte att då och då läsa även på de som du litar mest på, speciellt om du tänker använda dem på andra ytor än de vanliga. Förutom att du kanske upptäcker att de inte är lämpliga på vissa ytor eller att det går att använda på ytor som du inte kände till, du kanske upptäcker att du använder för mycket eller för lite. Men framförallt kan du undvika misstag som är svåra att åtgärda.
  • När det gäller allrengöringsmedel: vi är stora förespråkare för ekonomiska och återanvändbara lösningar, inklusive gör-det-själv-produkter, som dock ofta bara kan användas på ett specifickt urval av material eller för att endast behandla vissa typer av smuts och inte andra. Vinäger till exempel, avfettar och deodoriserar, men på trä eller marmor anges det nästan aldrig, förutom med vederbörlig försiktighet. Gör en rad undersökningar och tester på små ställen av de olika vanligaste materialen i ditt hem. När du hittar de olika produkterna (även gör-det-själv) som är lämpliga eller varje städkategori, förvara dem redo i de olika rummen eller märk dem för att inte förväxla dem.
  • Handskar och skydd: kanske ingår Marseille-tvål och lite andra ämnen i de olika rengöringsmedlen och såpor du har hema, där finns alltid ämnen som kan irritera hud, ögon och luftvägar mer eller mindre allvarligt. Så se till att alltid använda så se till att alltid använda handskar när du ska städa med ämnen som är skadliga.
  • Spraya direkt på ytan: är inte alltid det bästa. De ömtåligaste ytorna bör behandlas mer omsorgsfullt genom att fukta en trasa eller en svamp som du sedan gnuggar eller baddar den del som ska göras ren. 
  • Att putsa fönstren när solen skiner: vi kan inte alltid välja den bästa tiden att putsa fönstren på, men att göra det när de direkt träffas av solens strålar innebär att man får oönskade glorier. Faktum är att värmen från solen gör att rengöringsprodukten avdunstar, innan du hinner torka bort överflödigt medel från fönstret.
  • Trasor och svampar: det är viktigt att de tvättas efter varje användning eller så ofta som möjligt för att eliminera spår av rengöringsmedel och smuts för att undvika mögelbildning. Var även uppmärksam på när, du tvättar dem, att ränder och dålig lukt försvinner, annars är det dags att byta ut dem. Det är också viktigt att komma ihåg att du bör använda en svamp eller trasa för varje rum, och framförallt på ytor som är särskilt utsatta för spridning av bakterier och svamp (som badrummet eller köksbänkskivor), där är det bättre att använda en för varje yta.
  • Börja alltid uppifrån: i varje rum, ta först hand om ytorna närmast taket (och när du har tid, även taket och väggarna) och damma/torka nedåt, så att damm och smuts gradvis faller ned mot golvet utan att cirkulera.
  • Damma: om du inte vill dammsuga så använd inte dammvippor. Damm eller mikrofiberdukar fungerar bättre, de får bort dammet istället för att flytta det till en närliggande yta.
  • Tvättmaskinen, diskmaskinen, torktumlaren och dammsugaren: alla vitvaror som hjälper oss att hålla rent måste också rengöras. Filtret och delarna som kommer i kontakt med smuts bör tömmas regelbundet, annars fungerar de inte på bästa sätt och riskerar att utsättas för skador, de bör helller inte överbelastas.

Detta är ofta intuitiva indikationer, men det är alltid bra att komma ihåg dem för att säkerställa att dina ansträngningar ger bästa möjliga resultat!

 

Advertisement